Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski(foto: EPA)
EvropaSvetvojna območja

Vojna v Ukrajini: Umazan način Putinovega uničevanja Ukrajine nadaljuje z umikom iz »žitnega« dogovora

Ukrajinski predsednik Zelenski je  v svojem pozno sinočnjem   nagovoru  Moskvo obtožil, da želi Afriko in Bližnji vzhod “izstradati”. Indirektno pa nadaljevati z uničevanjem Ukrajine. Ne bo šlo več dolgo tako.

Oskrba z elektriko v Ukrajini je po ruskih napadih ponovno vzpostavljena. Izpadi elektrike so vile skoraj 30 % ozemlju države. Oskrba z električno energijo v Ukrajini se po usklajenih ruskih napadih na elektrarne ponovno vzpostavlja, vendar bo morda še vedno potreben zasilni izklop električne energije, da ne pride do sinhronega izpada zaradi preobremenjenosti.

V zadnjih tednih je Rusija osredotočila svoje napade z brezpilotnimi letali in raketami na energetske objekte po vsej državi, pri čemer je onemogočila več kot 30 odstotkov proizvodnih zmogljivosti, kar je povzročilo obsežne omejitve.

“Danes je že bistveno manj stabilizacijskih (ukrepov) in izrednih izpadov električne energije, vendar so v nekaterih mestih in regijah še vedno možne omejitve,” je dejal Zelenski v video nagovoru. Obtožil je tudi Rusijo, da cilja na tovarne v popravilu, in dejal, da je bilo ubitih več tehnikov.

 

Ruska prekinitev sodelovanja v sporazumu o izvozu žita prek Črnega morja zahteva odločen mednarodni odziv ZN in skupine 20 najrazvitejših gospodarstev sveta (G-20), je še dejal Zelenski.

V video-nagovoru je Moskvo obtožil, da poskuša umetno povzročiti lakoto v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v južni Aziji.

Ruska odločitev, da prekine sodelovanje v žitnem dogovoru z Ukrajino, dogovorjenem s pomočjo Združenih narodov, je nezaslišana, je dejal ameriški predsednik Joe Biden.

Biden je odločitev označil za “popolnoma nezaslišano” in dejal, da bo povzročila večjo lakoto. “V tem, kar počnejo, ni podlage. ZN so se pogajali o tem dogovoru in to bi moralo biti konec te zadeve,” je novinarjem v zvezni državi Delaware dejal ameriški predsednik.

Hibridni prijemi Moskve samo kažejo na njihovo predzadnjo fazo preden odidejo iz Ukrajine, da devastirajo državo. Zavedno bodo ostale posledice pri » njihovih« Rusih, ki ne bodo našli  svojega doma v Rusiji,  v Ukrajini bodo pretrgali vse medsebojne človeške mostove.  Gospodarsko se bo Ukrajina pozdravila, Rusija bo v prihodnosti deležna  političnih in ozemeljskih »amputacij!« to bo zadnja faza neslavnega propadanja Rusije.

Putin pa kot edini in »nepreseženi« uničevalec vsega dobrega pri Rusih.

Vane T. Costa

Vir in foto: unian&vtc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa