Vir: Avaz.ba
Evropa

Voditelji EU na obisku v Ankari skušajo olajšati spor v Sredozemlju

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v torek med obiskom v Ankari za razgovore o trgovini in beguncih s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom Turčijo pozval, naj si še naprej prizadeva za reševanje sporov z Grčijo in Ciprom glede pravice do izkoriščanja plina v vzhodnem Sredozemlju.

Spor med Turčijo in članicami EU Grčijo in Ciprom zaradi pristojnosti nad morskimi viri energije je zaostril odnose med obema stranema, svoj vrhunec pa je dosegel lansko poletje, ko so turške in grške mornariške fregate sledile ladjam, ki so v spornih vodah raziskovale energetske vire.

Evropska unija podpira Atene, Ankara pa bloku očita pristranskost in neizpolnitev obljub iz migrantskega sporazuma iz leta 2016.

Obisk Michela in predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen je sledil prejšnjemesečnemu vrhu EU, na katerem je blok dejal, da bi si lahko prizadeval za poglobitev vezi in zagotavljanje več denarja za begunce v Turčiji.

“V Ankari smo pripravljeni (z Von der Leyenom) začeti razprave (z Erdoganom) o prihodnjih odnosih med Turčijo in EU. Trajnostna deeskalacija zahteva oblikovanje bolj konstruktivnega dnevnega reda,” «je na Twitterju zapisala Michelle.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa