Ministrska ekipa na tribuni v Celju
PolitikaSlovenija

Vlada Republike Slovenije in njena ministrstva dobro opravljajo svoje delo ne glede na kovid krizo in pandemijo, ki je svet vrgla s tečajev

Danes so  Vlada in njeni predstavniki  intenzivno delali po celotni Savinjski statistični regiji. Od Rogaške Slatine do Laškega, Velenja Mozirja, Šentjurja, Zreč in Celja in še kje. Posamezni resorni ministri  so na terenu spoznali in videli rezultate njihovega dela, tudi stvari ki  bi jih morali  narediti že zdavnaj neke druge vlade in neki drugi ministri. Zvečer pa je bil finale celodnevnega dela in rezime po posameznih delovnih področij. Zadnja vlada ki je tako sistematsko in s  tako obsežno ekipo obiskala regijo,  je bila  prav tako Vlada Janeza Janše leta 2007. Kot da je vmes teklo samo med in mleko in da ni bilo nikakršnih problemov in težav.

Vse prisotne je nagovoril Bojan Šrot, župan MO Celje: “Vesel sem, da se vlada zaveda, da Slovenija ni samo Ljubljana. Iskrena hvala vladi za današnji obisk. Upam, da bodo volivci znali nagraditi vaše dobro delo.   Nekatere prejšnje vlade in njih premierji  so slabo poznali zemljepis in zmogljivosti doma. So rajši šli na Dunaj namesto da bi se ustavili v Celju. Hvala vladi da nas jemlje resno. Želimo si da v miru dokonča mandat, za naslednjega si želimo da bo prav tako. Če je potrebno bomo pomagali pri tem”, je sklenil svoj nagovor.

V času ko  je  ta vlada prevzela vodenje države,  je bila pandemija v najhujši fazi, vlada pa v fazi odločanja ko je bilo treba, tudi z nepopularnimi ukrepi za vsako ceno ohraniti gospodarstvo, ne dovoliti kolaps zdravstva, šolstva in še česa. Vse to, čeprav ne brez težav, je  uspelo  tej Vladi.

»Celo  se nam letos  obeta več kot šest odstotna gospodarska rast. To je krepko višje, kot je bil lanski padec, kar pomeni, da bomo to vrzel lahko nadoknadili. Napovedi so dobre tudi za prihodnji dve leti, kar bo omogočilo pripravo razvojnih proračunov« je med drugim dejal premier. Moramo pa izboljšati klimo da nam ne bo treba zapirati državo. Z vse ki niso cepljeni je prav da se čim prej  cepijo.  Izdatki za testiranja so nepotrebni, ker je cepljenje zastonj. Danes DZ razpravlja o investicijah v zdravstvo v naslednjih petih letih. Če bi bila ta razprava pred 10 leti, bi danes mogoče imeli več kapacitet in bi bili ukrepi milejši.”

To potrjujejo  tudi besede ministra Poklukarja ki pravi, da je  cepiva  dovolj. Zato poziva vse, da se cepijo, kajti samo na ta način  se bo odpirala družbo, ne pa  da se moramo se pogovarjati o PCT protokolu. Temu apelu se je pridružila tudi vodja Območne enote NIJZ dr. Alenka Trop-Skaza. Moramo verjeti v uspeh PCT pogoja. Ni drugega izhoda, da ostanemo odprti in spodobno normalni  v vseh ozirih. Cepimo se!

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo,  Zdravko Počivalšek meni,  da se  je  gospodarstvo v Savinjski regiji  obdržalo na nivoju  leta 2019. Sicer je pozitivna tendenca razvoja zaustavljena zaradi korona-virusa, vendar so ukrepi vlade gospodarske aktivnosti obdržali na ravni iz leta 2019. Ti ukrepi so »pojedli« tri milijarde EUR z namenom da se ohrani čim več delovnih mest in da ne bo povzročeno preveč gorja prebivalstvu. Vendar še enkrat na enak način nebo šlo. Zato v situaciji ko je cepiv dovolj se ni treba ukvarjati s tem ali bo teste plačeval delodajalec, država ali državljan sam, ampak resno vzeti poziv za cepljenje. Proizvodnja in življenje družbe se ne sme ustaviti še enkrat.

Lansko leto v tem času smo imeli navidezno medijsko težavo, ko se v vrtcih in šolah ni želelo nositi mask. Dober mesec kasneje smo morali šole in vrtce zapreti. Danes se pogovarjamo o testiranju in cepljenju. Če želimo, da so šole in vrtci odprti, se cepimo. Šole ne smejo podleči pritisku laične javnosti in anticepilskim »vplivnežem«, da vnašajo nemir v šole. Cepljenje in odprte šole čez celo leto.  Tako kot se reče,  šola in šolarji morajo ostati   skupaj in ne vsak sebi. Brez cepljenja težko, se je dalo izluščiti iz besed ministrice dr. Simone Kustec.

mestna svetnika

 

 

Janez Janša, premier Slovenske vlade

Vlada in njena ministrstva bodo nadaljevali stike z lokalnimi skupnostmi z namenom da bodo vedno na tekočem z vsem kaj se dogaja in do kod je prišlo z realizacijo začrtanih projektov. Obljube morajo pasti na plodna  tla. Današnji dan obogaten z obiski vlade na območju celjske statistične regije bo dal dobre rezultate tudi zato ker je vse realno in izvedljivo ter podprto z kompetentnimi odločevalci.

 

 

 

 

Vane T. Costa

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika