prometSlovenijaV fokusuVeč

V železniški prometu so vključeni tudi novi električni potniški vlaki Flirt

Z nedelje, 4. julija 2021  na ponedeljek, 5. julija, so Slovenske železnice v promet vključile dodatne nove vlake, tokrat električne enopodne večsistemske vlake Flirt, švicarskega proizvajalca Stadler.

Novi vlaki pomenijo pomemben prispevek h kvaliteti storitev potniškega prometa Slovenskih železnic. Do konca leta 2022 bo na naših tirih 52 novih potniških vlakov. Od tega bo 21 enopodnih in 10 dvopodnih (dvonadstropnih) električnih ter 21 enopodnih dizelskih vlakov.

Modernizacija potniškega prometa Slovenskih železnic

Dvainpetdeset novih sodobnih vlakov je  pomemben korak v modernizaciji ne samo potniškega prometa Slovenskih železnic, temveč tudi javnega prometa v Sloveniji.

Vlaki so udobni in funkcionalni, imajo hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro, dizelmotorni vlaki pa do 140 kilometrov na uro. Tako bomo lahko v prihodnjih letih z njimi povečali pogostost regionalnih povezav z manj postanki in lokalnih vlakov z večjo zmogljivostjo.

Velik poudarek dajemo tudi integraciji javnega prevoza in mikromobilnosti. Vsi novi vlaki omogočajo več prostora za kolesa. Z novimi vlaki bomo lahko zagotavljali prevoz koles na približno osemdesetih odstotkih naših vlakov.

Na večjih železniških postajah oziroma postajališčih je potnikom že na voljo možnost izposoje koles, kolesarnice in parkirišča za kolesa. Slednje zagotavljamo z izvedbo SŽ-Infrastrukture oziroma DRSI ter z lokalnimi skupnostmi.

Z novimi vlaki, s celovito prenovo prodajnega sistema vozovnic, razvojem omrežja »Parkiraj in se pelji«, z novimi parkirnimi mesti za kolesarje in ne nazadnje s souporabo električnih avtomobilov nameravamo zagotoviti še uspešnejšo prihodnost potniškega prometa Slovenskih železnic in hkrati javnega potniškega prometa v Sloveniji.

Vabljeni na potovanja z vlaki

Izrabite čas med potovanjem za varno uporabo mobilnih telefonov, branje spletnih vsebin, za branje knjig, uživajte v razgledu na pokrajino … da vam čas vožnje hitreje mine in hkrati prispevate k čistejšemu zraku. Tudi v teh »covid časih«, z upoštevanjem vseh ukrepov in priporočil vlade ter stroke, zagotavljamo varen prevoz potnikov.

Dobrodošli na vlakih!

 

 

 

vir: https://potniski.sz.si/novice/2021/07/11555/?fbclid=IwAR0BZULDJybObF9-kd13DocZDdAPf5TY6MHBuixLnt7AO4wnTpsJy-dVnHI

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:promet