PolitikaSlovenija

V stranki DESUS odločajo o novem predsedniku. Erjavec se že obnaša, kot vladar?

Na dopisnem kongresu DeSUS, ki se je začel minuli petek, sodeluje 231 delegatov. Za tri podpredsedniška mesta se poteguje deset kandidatov, medtem ko novega predsednika stranke izbirajo med dvema kandidatoma.

Karl Erjavec velja za favorita

V pisnem kongresnem nagovoru delegatom se je dotaknil razlogov za kandidaturo in ocenil, da je DeSUS trenutno v političnem breznu. Opozoril je, da jih čakajo izzivi zaradi covid-19 in obenem veliki izzivi v stranki, a verjame v poenotenje in ponoven vzpon DeSUS. Medtem Erjavčev protikandidat Krope med razlogi za ponovno kandidaturo navaja željo, da DeSUS pridobi ugled, ki ga je imela stranka v letu ustanovitve.

Kongres DeSUS utegne vplivati tudi na širše politično dogajanje, saj poslance te stranke poleg poslancev SMC vabijo v morebitno novo vlado oziroma Koalicijo ustavnega loka (KUL). V KUL so že vključene opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, a imajo za uspeh konstruktivne nezaupnice vladi sedem glasov premalo. Ključen naj bi bil zato, kongres DeSUS. A je skupnih glasov še vseeno premalo.

Erjavec je sicer v nagovoru delegatom opozoril, da politična situacija v državi ni rožnata, zato bi bilo pomembno, da se DeSUS po kongresu konsolidira in pripravi za čas parlamentarnih volitev, piše SIOL.

ERJAVEC SE ŽE OBNAŠA, KOT VLADAR?

A pretkani Erjavec se sestaja tudi s predsedniki drugih parlamentarnih strank. Videli naj bi ga na sedežu stranke SD, Sestal se je tudi s predsednikom SMC Počivalškom, pa tudi z Jožetom P. Damjanom, mandatarjem brez koalicije. Erjavec se že obnaša kot nekakšen vladar, kot pred kongresom SD Tanja Fajon, a še ni niti potrjen kot predsednik stranke.

G.M.

Next Article:

0 %
Copy link
Powered by Social Snap