GospodarstvoPolitikapredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenija

V Sloveniji se bodo srečali voditelji EU in Zahodnega Balkana

Predsednik vlade Republike Slovenije bo v torek, 5. oktobra. 2021, gostil neformalno večerjo članov Evropskega sveta, naslednji dan pa vrh voditeljic in voditeljev vlad in držav članic EU ter partneric z Zahodnega Balkana. Dogodkoma bo predsedoval predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki bo skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen zastopal EU.

Zahodni Balkan in kredibilno nadaljevanje integracijskega procesa EU je dolgoročna prednostna naloga slovenske zunanje politike in zato tudi prednostna naloga Slovenije kot predsedujoče Svetu Evropske unije. Prav zato je bila sprejeta odločitev, da bo gostila vrh EU-Zahodni Balkan. Vrh je pomemben z vidika spodbujanja kontinuirane razprave o tej temi na najvišji ravni tako z vidika poglabljanja sektorskega sodelovanja in zmanjševanja razvojnega razkoraka med EU in regijo kot tudi z vidika političnih sporočil o geostrateškem pomenu regije za Unijo in obojestranske zaveze h kredibilnemu delovanju pri integracijskem procesu.

»Verjamemo, da je čas, da postane Evropska unija bolj strateška v razmišljanju in dejanjih pri njenem delovanju v svetu. To še posebej velja za našo neposredno soseščino. Slovenija kot predsedujoča Svetu EU bo zato v ospredje postavila sodelovanje EU z regijo Zahodnega Balkana pa tudi z vzhodno soseščino. Slovenija iz lastnih izkušenj dobro ve, kako pomembna je evropska perspektiva za izvajanje reform v pristopnem procesu. Ta perspektiva mora biti oprijemljiva in takšna, da je v njeno izpolnitev mogoče resnično verjeti v času življenja aktualne generacije, sicer to ni več spodbuda.

Ta oprijemljivost mora navdihovati in biti vir politične energije, potrebne za izvajanje nujnih reform na politični ravni. Biti mora vir energije in fokus politične zavesti državljanov, da bodo lahko nudili podporo potrebnim reformam od spodaj navzgor. Naš cilj je ponovno potrditi, obuditi in poživiti evropsko perspektivo za Zahodni Balkan, ki je bila dana na vrhu v Solunu že leta 2003. Če to storimo, potem bomo dokazali, da smo strateški igralec v svoji soseščini. Če tega nismo sposobni izvesti, če ne naredimo koraka naprej na Zahodnem Balkanu, bo te korake delal nekdo drug z drugačnimi interesi in vrednotami.« (predsednik vlade Janez Janša)

Dan pred tem bodo člani Evropskega sveta na neformalni večerji izmenjali poglede na vlogo EU v svetu.

 

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/v-sloveniji-se-bodo-srecali-voditelji-eu-in-zahodnega-balkana/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=V+Sloveniji+se+bodo+sre%u010dali+voditelji+EU+in+Zahodnega+Balkana

 

Mogoče vam bo všeč