foto-zaslonska slika
Črna kronikaLokalnoSlovenija

V Celju spet poskus uboja. Slaba socializacija in prenos načina urejanja medsebojnih razmer. Ali kaj tretjega?

Včeraj ob 19.15 uri so bili na interventno številko 113 obveščeni, o kršitvi javnega reda in miru, da se v Celju na Ljubljanski cesti (po mojih vedenjih v okolici  hotela in kazina Faraon)pretepa več oseb. Policisti in kriminalisti so z ogledom kraja in zbiranjem obvestil ugotovili, da je bilo v prepiru in pretepu udeleženih več oseb. Ugotovljeno je bilo, da je 31. letni moški državljan Kosova, z začasnim bivališčem v R Sloveniji, napadel in z ostrim predmetom poškodoval 28. letnega moškega državljana Kosova ter ga hudo telesno poškodoval. Poškodovani je bil odpeljan v SB Celje, kjer je ostal na zdravljenju in ni v življenjski nevarnosti. Osumljenemu so policisti na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost in ga pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja Poskusa Uboja po 115. členu KZ. Policisti in kriminalisti PU Celje intenzivno nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi motiva in z drugimi preiskovalnimi dejanji v zvezi navedenega kaznivega dejanja in kaznivega dejanja Nasilništva.

V tem primeru  bode oči dejstvo, da so se med seboj spopadli državljani Kosova in to z noži. To lahko asocira  ali je blizu trditvi, da so ti ljudje s seboj med ostalo prtljago prinesli tudi mentalno prtljago, kar pomeni tudi način razmišljanja kako urejati medsebojne odnose in spore. Prav tako kaže na slabe »filtre« propustnosti ob prihodu tujerodnih ljudi na slovensko ozemlje. Pa tudi vprašanje integracije v okolje. Večji del časa njihovega začetnega bivanja preživljajo v »mehurčkih« kar jim še dodatno otežuje integracijo. Pa tudi dokaj benevolenten odnos družbe do tega vprašanja. Da misliti,  da to ne more trajati v nedogled.

Popolnoma nasprotna od te trditve,  je predpostavka o tem da so lahko to zametki združb ki se ukvarjajo z neko nedovoljeno dejavnostjo in se niso utrdili na »terenu.

Mnogi izmed   prebivalcev Celja že dolgo časa opozarjajo na ta problem in jim ni vseeno kaj se dogaja v njihovi bližini. Nekoč mirne soseske posebej v bližini omenjene lokacije, kaže na to da tudi nekatera območja mesta ki so veljala za otoke miru in prijetnosti za bivanje, da  nimajo več  tega neizpodbitnega atributa.

Ob tem velja pripomniti, da je treba začeti intenzivno delati na tem da se odnos do sprejema tujcev in njihove morebitne socializacije zastavi na drugačnih temeljih. Da ne bo prepozno, v kolikor še ni

Vane T. Costa

Foto-zaslonska slika

Mogoče vam bo všeč