Jože Volfand, častnimeščan celja in slvnostni govorec na prireditvi ob Dbenu državnosti v Celju
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenija

V Celju ob dnevu državnosti: »Z izbrano slovensko besedo, poezijo in glasbo smo v Celju počastili dan državnosti«

V Narodnem domu v Celju je bil danes s slovesnostjo obeležen dan državnosti, ki ga Slovenke in Slovenci vsako leto praznujemo 25. junija. Slavnostni govornik je bil častni meščan Celja Jože Volfand, kulturni program – hvalnico slovenski besedi in glasbi – sta pripravila Gimnazija Celje – Center in Orkester Akord s solistoma Natašo Zupan in Maticem Zakonjškom.

Velika dvorana Narodnega doma v Celju

Iz govora slavnostnega govornika, častnega meščana Jožeta Volfanda: »Zdaj, ko je Slovenija vstopila v četrto desetletje državnosti, je pravšnji trenutek za vprašanje, kakšno Slovenijo želimo ob koncu desetletja, leta 2030? Koliko bo zelena in digitalna, koliko bo njena ekonomska moč slonela na znanju in inovacijah, koliko bo socialna? Kakšen bo naš skupni prostor življenja, ki je naš, nacionalni, in je evropski in je globalen? Odgovor je toliko bolj potreben, ker niti trg niti interesi svetovne politike ne bodo prizanašali ne Sloveniji ne našemu življenju, ne družinskemu proračunu, ne osebnim in skupnim sanjam.

Rireditev ob Dnevu državnosti

 Zato delajmo po scenariju, ko zmagujemo vsi. Zato mora Slovenija izgrajevati nacionalno identiteto, ki jo krasijo temeljne evropske vrednote in izostren odnos za dostojanstvo človeka in za zorenje demokracije. Morda se bodo postopoma v javnih razpravah in na družbenih omrežjih tudi vse pogosteje pojavljala vprašanja, ali je človek res vreden samo toliko, kot potroši in porabi, toliko, kot ima. Zadnji čas je, da vstopimo v desetletje, ki bo odprlo vrata za vetrove sprememb v kulturi besede brez ideoloških strasti in pritlehnosti in z mnogo večjo odgovornostjo do slovenskega jezika.«

Ja, seveda bomo stopili v normalno četrto desetletje slovenske države takrat ko bodo  generacije, ki so se borili v nekem drugem obdobju, končno razjahale  iz slovenske dnevne politike in prepustili kreacijo  sodobnega vsakdana generacijam, ki niso imele stika z takšno nekdanjostjo, ki ne mora in ne sme biti sestavni del sedanjosti. Ja, takrat bodo pogoji za srčno Slovenijo brez kakršnegakoli  predznaka.

Glasbeni del programa na slovesnosti ob Dnevu državnosti

Dijaki Gimnazije Celje-Center so recitirali dela slovenskih avtorjev Otona Župančiča, Toneta Kuntnerja, Radoslava Razlaga in Gregorja Strniše. Orkester Akord je izvajal glasbo

Janka Gregorca, Jana Fučika, Slavka Avsenika in Vilka Ovsenika.

Glasbeni in recitatorski del sta v resnici dvignila domoljubni naboj kar je tudi namen vsakoletnih slovesnosti ob Dnevu Državnosti.

Gimnazija Celje-Center je dala svoj prispevek k slavnostnemu vzdušju ob Dnevu državnosti.

Dan državnosti smo praznovali v dvorani Narodnega doma, ki je simbol slovenstva, saj so ga slovensko govoreči prebivalci Celja pred 125 leti, leta 1897, zgradili v času narodnega prebujanja ter zaostrenega boja proti ponemčevanju.

 

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč