Dogodki in prireditveSlovenijatehnologijaV fokusu

Uspešen zaključek projekta SmartGene.Si

Projekt SmartGene.Si, sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, se je uspešno zaključil z dovoljenjem Onkološkemu inštitutu Ljubljana za klinično preizkušanje zdravljenja kožnih tumorjev glave in vratu z gensko terapijo.

Logotip projekta SmetGene.si
Klinične študije novega genskega zdravila bo izvajal Onkološki inštitut Ljubljana. | Avtor Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je izdala odločbo, s katero je konzorciju SmartGene.si odobrila klinično preizkušanje zdravljenja kožnih tumorjev glave in vratu z gensko terapijo. Onkološki inštitut Ljubljana je tako postal prvi nosilec dovoljenja za izvajanje klinične študije novega genskega zdravila v Sloveniji.

Projekt se je zaključil letos septembra, poleg Onkološkega inštituta Ljubljana, ki je prijavitelj projekta, pa so sodelovali še COBIK, Iskra PIO in JAFRAL ter Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kot soizvajalca projekta pa tudi Veterinarska fakulteta UL in Klinika za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (ORL Klinika). V projektu je bilo razvito zdravilo, postopek priprave in celotno proizvodno okolje. Vzpostavljena platforma za proizvodno genskega zdravila je okolje, ki omogoča razvoj novih genskih zdravil ali cepiv na osnovi DNA ali RNA tehnologij ter omogoča izvedbo razvoja procesa, proizvodnje, pred-kliničnega testiranja ter tudi izvedbo kliničnih študij za domači ali svetovni trg.

Gensko zdravilo za zdravljenje raka, razvito in proizvedeno izključno na podlagi domačega znanja, predstavlja velik dosežek na razvojnem ter tudi na znanstvenem področju, zato bo 23. novembra v so-organizaciji Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) ter konzorcija SmartGene.si potekal tudi simpozij o razvoju in izzivih genske terapije v Sloveniji.

Konzorciju SmartGene.Si čestitamo za velik dosežek na področju znanosti.

Več na spletni strani projekta

vir: https://www.gov.si/novice/2021-10-27-uspesen-zakljucek-projekta-smartgene-si/

 

Mogoče vam bo všeč