Svet

Uradno: Armenska vlada je razglasila vojno stanje in splošno mobilizacijo !!!

Armenska vlada je razglasila vojno stanje in napovedala splošno mobilizacijo zaradi stopnjevanja konflikta v Gorskem Karabahu.

Armenski premier Nikol Pašinjan je dejal, da so azerbajdžanske oborožene sile začele ofenzivo v smeri regije Gorski Karabah in da obramba razmere uspešno obvladuje. Armensko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njihove sile kot odgovor na napade, ki so se jih začeli ob 4. in 10. uri po GMT, sestrelili dva azerbajdžanska helikopterja in tri drone. Napad je bil usmerjen v civilna naselja, vključno z regionalnim središčem Stepanakert, poroča Hina s sklicevanjem na Reuters.

“Naš odziv bo sorazmeren in vojaško vodstvo Azerbajdžana nosi polno odgovornost za nastalo situacijo” – je zapisano v izjavi armenskega obrambnega ministrstva.

Azerbajdžansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je začelo vojaško operacijo vzdolž “kontaktne črte”, nikogaršnje dežele, ki ločuje sile, ki jih podpirajo Armenija, od azerbajdžanskih sil v regiji, poročajo ruske tiskovne agencije. 

Ministrstvo je sporočilo, da je bil azerbajdžanski helikopter sestreljen, vendar je posadka preživela.

Nekdanji sovjetski državi sta bili dolgo v sporu glede odcepitve azerbajdžanske regije Gorski Karabah z večinsko Armenskim prebivalstvom , v zadnjih mesecih pa so se okrepili mejni spopadi. Armensko zunanje ministrstvo je obsodilo “agresijo vojaško-političnega vodstva Azerbajdžana” in dejalo, da se bo armenska stran ustrezno vojaško in politično odzvala.

Etnični Armenci v Gorskem Karabahu so razglasili neodvisnost med konfliktom, ki je izbruhnil po razpadu Sovjetske zveze leta 1991. Čeprav sta se leta 1994 dogovorila o premirju, se Azerbajdžan in Armenija medsebojno obtožujeta napadov okoli Gorskega Karabaha in vzdolž državne meje med državama. Rusija je pozvala k prenehanju konflikta in začetku pogajanj med Azerbajdžanom in Armenijo.

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so se razmere v Gorskem Karabahu v trenutku močno poslabšale in da obe strani izvajata napade vzdolž razmejitvene črte. “Da bi vzpostavili stabilnost, stranke pozivamo, naj nemudoma prenehajo streljati in začnejo pogajanja,” so sporočili iz Moskve.

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet