Svet

Trump je Berettovo nominiral zaradi njenih pogledov na splav in migracije

Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto za sodnico vrhovnega sodišča imenoval sodnico Amy Coney Barrett, to mesto je do svoje smrti zasedala Ruth Bader Ginsburg.

“Danes mi je v čast, da na vrhovno sodišče imenujem eno najsvetlejših in najbolj nadarjenih posameznic v naši državi. Je ženska z neprimerljivimi dosežki, visokim intelektom, odličnimi referencami in brezkompromisno zvestobo ustavi” – je dejal Trump na slovesnosti v Beli hiši.

Trump naj bi izbral 48-letno Beret, ki je bila republikanska favoritinja zaradi svojih prejšnjih pogledov na splav, priseljevanje in pravico do nošenja orožja.

Vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell je pozdravil nominacijo za Barrettovo v izjavi, v kateri je bilo jasno, da bo senat glasoval za Trumpovo kandidatko. . Kot sem že dejal “o tej nominaciji bodo v senatu glasovali prihodnji teden” – je dejal McConnell. Demokrati skušajo odločitev preložiti in verjamejo, da bi moral zmagovalec predsedniških volitev novembra odločiti o dosmrtnem imenovanju.

Liberalci se bojijo spremembe ideološkega in filozofskega ravnovesja na sodišču, kar bi lahko privedlo do sprememb glede vprašanj, kot sta zdravstveno varstvo in splav. Skrbi jih, da bi Beret, če bi bila potrjena, lahko odpravila pravico do splava v državi, skupaj z razveljavitvijo zdravstvenega načrta, ki ga je sprejel nekdanji predsednik Barack Obama.

Demokratični predsedniški kandidat Joe Biden je v izjavi kritiziral Barrettovo in njeno nasprotovanje načrtu zdravstvenega varstva, znanemu kot “Obamacare”. “Senat ne bi smel odločati o prostem delovnem mestu, dokler Američani ne izvolijo naslednjega predsednika in naslednji kongres,” je dejal Biden.

“Vsako glasovanje za potrditev te kandidatke je glas za ukinitev zdravstvenega varstva” – je dejala predstavnica demokratov Nancy Pelosi (Nancy).

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet