Slovenija

Umrl je nekdanji gradbeni baron Ivan Zidar

V 83. letu je umrl nekdanji prvi mož nekdanjega gradbenega velikana SCT Ivan Zidar, poročajo slovenski mediji. V zadnjih letih se je njegovo ime v javnosti pojavljalo predvsem zaradi sodnih postopkov in afer.

Umrl je nekdanji gradbeni baron Ivan Zidar

Ivan Zidar se je rodil 30. oktobra 1938. Na čelo tedanjega podjetja Slovenija ceste se je Zidar povzpel že davnega leta 1974, ko je bil star 36 let. Nekaj let pozneje je postal šef SCT-ja, družbe, ki je nastala iz več podjetij, kasneje pa je končal v osebnem stečaju.

Najuspešnejše obdobje SCT-ja so bila 80. leta prejšnjega stoletja, ko je imelo podjetje zaposlenih več kot 11 tisoč ljudi. Bil je največji gradbinec v tedanji Jugoslaviji, ogromno projektov je končal tudi v tujini, predvsem v Libiji in Iraku. Prvič se je SCT znašel v težavah ob propadu Jugoslavije, ko je izgubil velik del domačega trga, število zaposlenih se je zmanjšalo na tri tisoč. Nov zagon je podjetje dobilo le nekaj let pozneje, ko se je začela gradnja slovenskega avtocestnega križa, na katerem je bil prav SCT največji izvajalec.  Uspešna pot se je začela lomiti leta 2007, ko je izpeljal menedžerski prevzem podjetja, na dan pa so že pred tem začele prihajati številne nepravilnosti. Od afere disketa do zemunskega sporazuma in vse do aretacije v aferi Čista lopata, ko je zaradi številnih drugih mahinacij vse pogosteje obiskoval sodišča, tudi v Nemčiji. Piše SIOL.

Začetek konca je bil ob izbruhu finančne in gospodarske krize, ko se je polmilijardna realizacija leta 2008 v prihodnjem letu prepolovila. Novih infrastrukturnih projektov, prek katerih bi Zidar rešil svoj imperij, ni bilo, več kot očitno pa se je reševanja SCT-ja lotil prepozno. Še slabo leto pred dokončnim stečajem leta 2011 je na glas razlagal, da se bo ponovno rešil. Očitno je vse stavil na nov prodor v Libijo, ki jo je obiskal skupaj s Pahorjevo vladno delegacijo in ko se je rokoval z libijskim samodržcem Moamerjem Gadafijem. Posel je padel v vodo. Tako kot je Gadafi padel s prestola, tako se je SCT dokončno potopil.

V zadevi Čista lopata je bil Zidar obsojen na 14-mesečno zaporno kazen, ki pa je bila zaradi njegovega slabega zdravstvenega stanja večkrat odložena.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija