LokalnoSlovenija

Umetniške stvaritve na drugačen način-predstavitve v izložbah ateljejev U4

Tudi, ko je stanje tako kot je umetnost lahko živi in je živa in doživeta. Če se hoče, se zna, se tudi zmore. Posebej v teh časih. Tudi ko je umetnik tiho, lahko govori in tudi pove veliko, morda celo več kot bi zares govoril. To vam lahko povem iz prve roke. V letih ki so za nami  in  teh dogodkov in gostovanj umetnikov  je bilo  kar nekaj(lani junija je bila 15 obletnica umetniške četrti). V teh letih  je U4postala gnezdo celjskega boemstva.

Do njega  vodita dve poti. Prvi vhod je ob Gosposki ulici, drugi, vzporeden, bolj skrit in s tem še privlačnejši,bolj mističen  vodi vzdolž glasbene šole v smeri pokrajinskega muzeja in knjižnice. Katerokoli pot človek izbere, že po dobrem koraku v smeri krčme z zanimivim imenom TamKoUčeri  postane jasno, da je vstopil v drug, s časom in tabuji neobremenjen svet. Danes sicer v danem trenutku ni tako pa vendar.

 Letos je kot marsikaterega in  kot marsikje  prenekaterega umetnika spravila na dokaj nezavidljiv nivo bivanja, s tem tudi način ustvarjanja. Samo ne do te mere da bi postalo kontra produktivno in destruktivno. Energijo so posvetili kljub temu  in  predvsem  ustvarjanju. Lep dokaz da se da še naprej opravljati poslanstvu ne glede na okoliščine. Lahko je prenekateri od njih za vzor drugim po državi, ki so se malo ali celo opazno oddaljili od tega.  Zato je gesta mestnega sveta MO Celje  da pomaga samostojnim kulturnim delavcem , ki so jo potrdili v obliki enkratne pomoči-štipendije toliko bolj na mestu.

Da bi tudi oni  postali sestavni del čeprav zelo drugačnega prazničnega vzdušja   z pomočjo  Zavoda Celeia Celje, so  ustvarjalci v Umetniški četrti so za decembrski in koronski čas pripravili vizualne predstavitve v oknih ter v okolici svojih ateljejev. Vabijo vas od  10. decembra dalje, da se sprehodite mimo atrija med Gosposko ulico in Na okopih.

Zbiranje ljudi žal še vedno ni dovoljeno, zato prosimo, da ste ob obisku atrija diskretni in upoštevate varnostna priporočila NIJZ ter vse predpise Vlade RS v zvezi z zajezitvijo širjenja koronavirusa (SARS-CoV-2).

Predstavljajo se in se bodo v tem času  naslednji ustvarjalci: Galerija AQ z razstavo Maše Motoh Sorting Ceremony), Matej Čepin s slikarsko intervencijo Sprehajalci, Tomaž Črnej s fotografsko serijo Status, Andreja Džakušič z zvočno intervencijo Želje v ozki ulici Na okopih, Jure Cvitan z instalacijo Zaloge, Narcis Kantardžić, Tomaž Milač in Milan Todić s slikarskimi postavitvami v izložbenih oknih svojih ateljejev.

Luč v U4 so se že prižgali danes v četrtek, 10. decembra ob 18. uri! Svetila bo vse do konca leta. Da bi se počutili bolje predvsem drugače, četudi samo za kratek čas obiščite umetniško četrt Celje,  odšli boste drugačni.

Avtor: Vane T.Costa

Next Article:

0 %
Copy link
Powered by Social Snap