PolitikaSlovenija

Ukom je na STA posredoval drugi osnutek pogodbe,

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je na STA posredoval drugi osnutek pogodbe, ki predvideva financiranje javne službe STA. Na torkovem sestanku z vodstvom STA so bile znotraj pogodbe usklajene številne podrobnosti, trenutno pa po navedbah Ukoma neusklajena ostajata predvsem dva elementa, in sicer fotografski ter radijski servis.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je v zakonu o Slovenski tiskovni agenciji (STA) navedeno, da morajo biti vsebine, ki nastajajo v okviru javne službe, brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji. “Ne glede na to zakonsko določilo direktor STA Bojan Veselinović še naprej vztraja, da želi nekatere storitve v okviru javne službe še naprej prodajati na prostem trgu, s tem pa evidentno kršiti zakon, saj bi imeli tisti, ki bi za storitev plačali, drugačen dostop do teh storitev kot tisti, ki teh storitev ne bi plačali,” so navedli v Ukomu.

Z vidika Ukoma je “takšno nespoštovanje zakona nesprejemljivo, saj gre za evidentno diskriminacijo tistih, ki si dodatnega plačila ne morejo privoščiti”. Kot največjo težavo so izpostavili fotografski servis, saj po navedbah Ukoma direktor STA pričakuje, da se ta storitev dvojno plačuje. Najprej jo v celoti plača država, nato pa bi jo rad še dodatno prodajal na trgu, so navedli.

Poleg fotografskega servisa pa je delno problematičen tudi radijski servis, kjer so ključni elementi tega servisa, tonske izjave, dostopni le za plačnike, zakon pa, kot navaja Ukom, izrecno določa, da mora biti tudi ta servis prilagojen za radijski medij (ne pa zgolj objava besedila).

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika