Slovenijašolstvo in znanje

Učenci prve triade se vračajo v šole po celi državi

Premier Janez Janša je dejal, da ukrepov sproščanja ne bodo več o vezali na regije, kar bo veljalo tudi za šole.

Učenci prve triade se bodo vrnili v šole po celi državi

Šole za prvo triletje in vrtci bodo tako naslednji teden odprti po celi Sloveniji. Janez Janša je dejal, da je vlada včeraj in danes ponovno, kot vsak teden ocenjevala epidemiološko sliko, učinkovitost ukrepov in prognoze za naprej. “Ugotovili smo, da je situacija za epidemijo v Sloveniji še vedno resna, če lahko pogledamo na zemljevid, kje smo v Evropi po številu okužb na milijon ali 100.000 prebivalcev, smo še vedno v vrhu. Tako kot drugod tudi pri nas ostaja dilema glede na razširjenost novi različic, ki so bolj kužne in se širijo hitreje. Ena od njih je tudi potrjena in vpliva na potek epidmeije, zmanjšuje potizivne trende, ki so bili pred tedni bolj pozitivni. Kar se je bistveno spremenilo glede izpred nekaj tednov je, da se je razlika med regijami zelo znižala. Še pred časom smo imeli velike razlike v številu okužb na 7 oz 14 dni med regijami, tudi v razmerju 1:3, zdaj pa je teh razlik zelo malo oz. so majhne, to je bil glavni razlog, poleg tega, da se je cela država, lkljub temu da smo v rdeči barvi, bolj približala oranžni kot črni.”

V praksi to pomeni, da bo prva triada šol fizično v šoli ob pogojih, ki so doslej veljali za rdečo,  zdah možna po celotni državi, enaka ureditev bo veljala za predšolsko vzgojo, in enako velja tudi za sproščanja pri gospodarski ali stirotiveni dejavnosti doslej možna le v rdečih regijhah. Torej ukrepi bodo veljali za celotno državo, ni več rdečih in črnih regij, cela država je v rdeči barvi.

Počivalšek: “SMC je trden del koalicije”

V koaliciji smo včeraj opravili pogovor o izvajanju koalicijske pogodbe in večina programskih vsebin se ustrezno izvaja. Nekaj točk bomo morali pospešiti, ker se zaradi epidemije odvijajo počasneje. Tudi kot predsednik SMC-ja sem glede izvajanje našega programa zadovoljen. S paketi ukrepov smo ohranili delovna mesta, zagotovili socialno stabilnost in pripravili progam gospodarskega okrevanja.

Počivalšek je poudaril, da je SMC trden del koalicije in da je s sodelovanjem v vladi zelo zadovoljen. Koalicije KUl pa ne podpirajo.

Tonin: “Zadeva je jasna, pregledna in vnaprej znana”

Po statistikah, ki jih delajo mednarodne institucije, je Slovenija uspešna, kar se tiče cepljenja. Mi cepimo hitro, kar seveda dobimo, želimo si, da dobimo čimprej čim velje količine cepiva, kajti samo to nas bo vrnilo v normalnost, ki jo poznamo iz preteklosti. V vmesnem obdobju mi je zelo pomembno hitro testiranje, v zadnjem času se poskuša to testiranje diskreditirati – prav to testiranje lahko bistveno zameji širjenje virusa, nihče ni rekel, da je 100-odstotno natančno. Vnaprej je bilo povedano, da obstaja znaten delež, da lahko ta test zgreši.

Zdi se mi pomembno, da kljub vsem pritiskom v zvezi s tem, da bi bilo potrebno odstopati od vladnega načrta sproščanja, saj ravno ta prispeva k predvidljivosti in jasnosti, vemo, kako si sledijo koraki naprej – zadeva je jasna, pregledna in vnaprej znana. To lahko prinese neko mirnost, ne pa tekmovalnost, kdo bo bolj glasen, kdo kakšno stvar prej dosegel.

Celotno novinarsko konferenco vlade si lahko ogledate na spodnji povezavi:

D. K. , video prenos: e-maribor 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija