oznor_soft
LokalnoSlovenijaŠport

[U 21] Nogometni spektakel pred vrati

Dobra dva tedna sta do prve tekme,  ki bo 24 marca. Gre za največji športni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije,  zato so v Celju zelo ponosni, da so bili poleg Ljubljane, Maribora in Kopra izbrani za gostitelja.

Igrišče na stadionu Z’ dežele bo za tekme, ki jih bomo gostili od 24. do 30. marca, vrhunsko pripravljeno, obenem ni dvoma da bodo upravičili zaupanje organizatorjev prvenstva in da se bodo gosti dobro počutili

Celje kot mesto in tisti, ki ga vodijo  so v  prvenstvu prepoznali tudi  kot veliko priložnost za promocijo mesta.

Poleg tega da danes Celje predstavlja poslovno, gospodarsko, kulturno, šolsko, zdravstveno in turistično  stičišče regije, bo še s športne plati, seveda zahvaljujoč na že obstoječi športni infrastrukturi, doseglo ogromen korak tudi k utrditvi svojega dobrega imena v športni, predvsem nogometni  javnosti, s tem tudi  mesta samega. Ogromen plus.  

 Edina škoda je, da bodo tekme zaradi epidemije potekale brez navijačev, ki bi seveda na tribune stadiona in tudi na mestne ulice prinesli živahen utrip in pozitivno energijo. Nedvomno bo  ta dogodek medijsko zelo odmeven in da bo ime našega mesta ponesel  po širni Evropi. 

Samo prvenstvo bo sicer odigrano v dveh državah in v dveh delih. Marca bo na sporedu skupinski del na osmih prizoriščih štiri  v Sloveniji in  prav tako na štirih prizoriščih na Madžarskem. Maja in junija pa bodo na štirih prizoriščih teh dveh držav odigrani še zaključni boji.

 

Mestni utrip prilagojen in   mesto že diha in utripa  s prvenstvom


Vse tri tekme, ki bodo odigrane pri nas v Celju, bodo predvajane na številnih evropskih televizijah in objavljene v tiskanih ter spletnih medijih. Velik pomen bodo imela tudi socialna omrežja udeležencev prvenstva, ki imajo velik doseg.  Po mnenju Nogometne zveze Slovenije, ki nas je Celje prav zaradi primerne športne infrastrukture povabila k sodelovanju, kar je očitno priznanje, bo dogodek dosegel približno 40 milijonov ljudi v Evropi. 

Lokalni organizacijski odbor v Celju , ki ga vodi Katarina Karlovšek,  si po svojih  močeh prizadeva, da bi to zelo pomembno prvenstvo približalo čim večjemu številu občanov. Z različnimi komunikacijskimi orodji obvešča Celjane, kaj se bo konec meseca dogajalo pri nas, tako da mesto – kolikor je to zaradi epidemije mogoče – že diha s tem velikim športnim dogodkom. Ulice so okrašene z zastavicami, na različnih mestih lahko vidimo jumbo plakate in tudi Celebus se je odel v barve prvenstva. 

V Celju se vidi in sliši da se  vneto pripravljajo na UEFA evropskem prvenstvu v nogometu do 21 let. Zato bo danes, 8. marca 2021, ob 20. uri zanimiv pogovorni večer v živo preko spleta z naslovom »Leta so samo številka ali zakaj nogomet v  Celju tudi po 100 letih ostaja mlad«.

Gostitelj večera bo Muzej novejše zgodovine Celje. Gosta bosta športni novinar in komentator Ivo Milovanovič ter celjski nogometni trener Simon Rožman, pogovor pa bosta povezovala voditelj in športni komentator Dejan Obrez ter Sebastjan Weber iz Muzeja novejše zgodovine Celje. Možno bo spremljanje preko spletnih povezav in družbenih omrežij Visit Celje ter TV Celje. Temperatura raste, s tem tudi interes  za spremljanje prvenstva in vse kar je povezano z njim.

Sledi nogometnega prvenstva  bodo opazna še lep čas

 Poleg »digitalne zapuščine«  bodo v mestu po zaključku prvenstva ostale nekatere stvari, ki  bodo Celjanke in Celjane pa tudi preostalo Slovenijo,  še dolgo spominjale na ta športni spektakel in bodo koristne. Ker je Celje zeleno, trajnostno usmerjeno in odprto, povezovalno mesto, bodo zasajena tudi drevesa  nad Stadionom Z’ dežele, ki so značilna za države, katerih reprezentance bodo igrale v Celju (Španija, Italija, Češka) poleg že omenjenih  tematskih del celjskih slikarjev, Narcis Kantardžić, Tomaž Milač, Matej Čepin in Milan Todić,  kjer vsak slika na temo povezano z državo, ki bo igrala v Celju.

Vir: Jan Grušovnik, Visit Celje

V čast Evropskega nogometnega prvenstva U21 bo staro mestno jedro kmalu krasila kovinska skulptura žoge. Za potrebe prvenstva bo potrebno nekoliko posodobiti športno infrastrukturo na stadionu Z’ dežele, ki bo po zaključku prvenstva služila našemu domačemu nogometnemu klubu.

Mestna občina Celje bo za promocijske aktivnosti namenila 15.000 eurov. Nekaj denarja bo vložila v ureditev oziroma prilagoditev stadiona, sicer pa bo stroške prvenstva pokrila Nogometna zveza Slovenije z lastnimi sredstvi in sredstvi Uefe. Še kako prav pridejo vlaganja  v športno infrastrukturo od prej. To je najbolj opazno prav tukaj. 

Mesto Celje se je vedno izkazalo  kot prireditelj in kot gostitelj. Da bo tako tudi tokrat, ni niti najmanjšega dvoma.

Avtor: Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno