črna kronikaSlovenija

Trojico kazensko ovadili zaradi suma davčne zatajitve in pranja denarja

Kriminalisti so konec aprila kazensko ovadili tri direktorje gospodarske družbe zaradi suma davčne zatajitve, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter eno osebo zaradi suma pranja denarja, so danes sporočili iz Policijske uprave (PU) Koper.

Ovadeni so, kot navaja STA, 40-letni slovenski državljan, 51-letni hrvaški državljan in 50-letni srbski državljan, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve sedmih kaznivih dejanj davčne zatajitve (za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let), 12 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin (za kar je zagrožena zaporna kazen do dveh let) in treh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti (za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let).

Ovaden je tudi 69-letni slovenski državljan za kaznivo dejanje pranja denarja, za kar je zagrožena zaporna kazen do osmih let in denarna kazen.

Sedež družbe najprej na območju PU Koper, nato na območju PU Maribor

V preiskavi, ki jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo iz Kopra, pričela pa se je na podlagi naznanila Finančne uprave Republike Slovenije, so ugotovili, da je 40-letni državljan Slovenije leta 2017 ustanovil gospodarsko družbo na območju PU Koper, ki jo je konec istega leta prenesel na 51-letnega hrvaškega državljana, ta pa v začetku leta 2018 na 50-letnega srbskega državljana. Sedež družbe je bil na območju PU Koper in nato prenesen na območje PU Maribor.

Osumljeni direktorji naj bi od sredine leta 2017 do konca leta 2018 računovodstvu odrejali, naj v poslovne knjige družbe knjiži 17 ponarejenih računov dobavitelja. Ti računi naj bi izkazovali fiktivne posle v skupni vrednosti več kot 2,7 milijona evrov. »Zaradi uporabe lažnih računov dobavitelja so bili direktorji družbe kazensko ovadeni za kazniva dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin, saj so z namenom utaje davka na dodano vrednost (DDV) v letih 2017 in 2018 uporabljali fiktivne račune pri poslovanju družbe s Fursom,« je za STA potrdila policija. S tem naj bi direktorji družbe, vsak v svojem mandatu, v letih 2017 in 2018 omogočili družbi utajo DDV v skupni višini več kot 600.000 evrov.

Nakazila na bančni račun ovadenega

V istem obdobju naj bi direktorji z bančnega računa družbe nakazovali oz. odrejali nakazila denarnih sredstev na bančni račun ovadenega 69-letnega slovenskega državljana, ki je po navedbah policije prejel skupno več kot 700.000 evrov. Tega naj bi nato v različnih bančnih poslovalnicah po Sloveniji oz. bankomatih praviloma še isti dan dvignil v gotovini.

»Tako so direktorji storili tudi kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, saj so fizični osebi z nakazili v škodo družbe neupravičeno pridobili veliko protipravno premoženjsko korist, za katero ni bilo pravne podlage in ekonomske logike. 69-letni osumljenec, ki je denar sprejel na svoj bančni račun in zakrival njegov izvor z dvigi gotovine, je bil ovaden za kaznivo dejanje pranja denarja,« so še zapisali v policiji.

Avtor: Uredništvo

Mogoče vam bo všeč