Tina Sutej (SLO) competes in qualification of Women’s Pole Vault at Tokyo 2020 Summer Olympic Games, Japan on August 2, 2021
OLIMPIJSKE IGRE 2021-TokioSlovenijaŠport

Trinajsti dan iger v Tokiu – OLIMPIJSKE IGRE SE POČASI KONČUJEJO

Košarkarsko polfinale, nadaljevanje tekmovanja v golfu za ženske, polfinale kajaka na mirnih vodah in finale ženskega skoka s palico so bili discipline, v katerih so nastopile slovenske olimpijke in olimpijci.
Košarkarji Slovenije so v polfinalu olimpijskih iger v Tokiu izgubili s Francijo z 89:90 in se bodo v soboto ob 13. uri merili z Avstralijo za bronasto odličje. Tekma bo ne glede na razplet šla v zgodovino slovenske košarke. Ljubitelji športa si jo bodo brez dvoma zapomnili in si verjetno v glavah še dolgo vrteli razplet zadnjih sekund. Slovenijo je zgolj delček sekunde oziroma posredovanje francoskega centra Nicolasa Batuma ločil od uvrstitve v finale. Klemen Prepelič je v zadnjem napadu, par sekund pred koncem prodrl pod koš, žogo vrgel proti obroču, a jo je Batum, član LA Clippers, na poti do mrežice ustavil z blokado in Francijo popeljal v finale. Kljub dramatičnemu razpletu si slovenski košarkarji zaslužijo čestitke za prikazano borbenost. Zdaj jih čaka približno 48 ur, da se soočijo s porazom in čim bolje pripravijo na tekmo za tretje mesto, ki lahko Sloveniji prinese prvo olimpijsko medaljo v ekipnih športih.

Tina Sutej (SLO) competes in qualification of Women’s Pole Vault at Tokyo 2020 Summer Olympic Games, Japan on August 2, 2021

Slovenska rekorderka Tina Šutej je v finalu skoka s palico na olimpijskih igrah v Tokiu delila peto mesto, preskočila je 4,50 m. Na naslednji višini, 4,70 m, so bile uspešne le štiri tekmovalke, ki so se borile za odličja. Dvaintridesetletna Šutejeva je bila blizu boja za medalje, kar je napovedala že po koncu zimske sezone in osvojenem srebru na dvoranskem evropskem prvenstvu. A je bila že druga višina na tekmi blizu njenemu državnemu rekordu. V dvorani je največ, 4,74 m, skočila 23. februarja 2020 v Clermont Ferrandu v Franciji, na prostem pa 4,75 m 5. julija 2020 v Ljubljani. Slovenka je gladko preskočila 4,50 m, šele četrta je bila, ki ji je to uspelo. Do konca serije je bila le peterica atletinj, ki je v prvih poskusih zmogla začetno višino. Po tej višini sta izpadli dve tekmovalki, šele v tretjih poskusih pa sta 4,50 m zmogli Stefanidijeva in Nageottejeva, četrta na svetovni lestvici. Letvico so nato prestavili kar za 20 cm, na 4,70 m. Sidorova jo je edina preskočila v prvem skoku, v drugem pa še Bradshawova in Nageotte. Šutejeva, nekdanja mladinska svetovna podprvakinja (2006), je bila predzadnja na vrsti, bila že prek letvice, a jo je med padanjem na blazino podrla s prsmi. Sledili so tretji poskusi tekmovalk, trem se je z uspešno preskočeno višino pridružila Stefanidijeva. Šutejeva, diplomirana biologija, je letvico podrla že z nogami in končala tekmo z delitvijo petega mesta s še tremi tekmovalkami, kar je njena najboljša uvrstitev na velikih članskih tekmah na prostem.

Slovenski kajakašici na mirnih vodah Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić sta na olimpijskih igrah v Tokiu osvojili končno 17. in 20. mesto v posamični konkurenci v sprintu na 500 metrov. Ostermanova je bila s časom 1:55,051 najhitrejša v finalu C, Špela Ponomarenko Janić pa četrta s 1,015 sekunde zaostanka. Obe sta pred tem v današnjem polfinalu ostali brez boja za najvišja mesta, 28-letna Ostermanova je bila v svoji skupini peta, 39-letna Ponomarenko Janićeva pa šesta. Mlajša tekmovalka je bila bližje osvojitvi cilja, uvrstitvi v finale A. V polfinalu se je bila dolgo časa v dobrem položaju, se borila celo za mesti, ki vodijo v finale A, a kot je sama dejala, ji je nato povsem zmanjkalo moči. V finalu C je nato še enkrat ponovila dobro vožnjo, tudi v njem je na koncu začela popuščati, a je vseeno zadržala prvo mesto, tako da se lahko pohvali, da je tekmovanje v enojcu začela (kvalifikacijska skupina) in končala z zmago. “To mi ne pomeni kaj dosti, bolje bi bilo, če bi zmagala tisto srednjo vožnjo. Sedemnajsto mesto nikakor ni to, po kar sem v Tokio prišla, vemo, kako visoke cilje sva imeli s Špelo v dvojcu. V enojcu pa po vsem tem, kar se je dogajalo, nisem mogla več. Ne samo, da me bolijo mišice, bolele so me tudi oči. Imela sem povsem rdeče in ni bilo make-upa, ki bi mi to lahko skril. V takem stanju sem težko dosegla kaj več, čeprav daleč od finala vendarle nisem bila. Veslala sem tako, kot sem si zamislila, zbrano, dobila sem občutek, da lahko pridem do drugega mesta, a zadnjih 30 metrov se je telo vdalo, enostavno je imelo v teh dneh preveč dela,” je dejala Ostermanova. Po smoli v dvojcu se je bilo še težje postaviti na start izkušeni in z uspehi bogati Ponomarenko Janićevi. Počutila se je sicer bolje kot dan prej, toda to ji ni pomagalo, da bi lahko prišla do odmevnejšega rezultata. “Polfinale sem začela malo prehitro, pobralo mi je malo moči, ampak najbrž v vsakem primeru ne bi bilo dovolj za prvi dve mesti, ki sta vodili v finale A. Za finale B in C pa mi je bilo povsem vseeno. To je nujno zlo, ki sem ga morala opraviti, da imam vsaj uvrstitev. Vsekakor eno 20. mesto in eno plavanje ni tisto, po kar smo prišli. Tokio zapuščamo žalostni, saj sva prepričani, da sva bili odlično pripravljeni in sposobni vzeti kolajno,” je še vedno razočarana 39-letna tekmovalka.

Golfistka Pia Babnik je tudi drugi dan olimpijskega turnirja potrebovala 71 udarcev, kar je par igrišča. Po koncu drugega kroga na igrišču z 18 luknjami zaseda 34. mesto v konkurenci 60 igralk. Uvodni dan štiridnevnega olimpijskega turnirja je 17-letna Babnikova končala na 23. mestu z 71 udarci. Njen zaostanek za vodilno zdaj znaša 13 udarcev. Organizatorji olimpijskih iger v Tokiu sicer razmišljajo, da bi turnir za ženske, ki se je začel v sredo, skrajšali za en dan. Območju, kjer leži Kasumigaseki Country Club, se namreč približuje tropska nevihta. Ta naj bi območje dosegla prav v soboto, ko bi se moral štiridnevni turnir golfistk končati.

vir: https://www.olympic.si/novica/1708

Mogoče vam bo všeč