Vir: Avaz.ba
EvropaPolitikaV fokusuŽivljenje

Švicarji na referendumu glasujejo o prepovedi zakrivanja obraza, večina bo predlog podprla !!

“Ustavite ekstremizem,” piše na rdečem panoju v mirni vasici blizu Züricha. Nad napisom je fotografija ženske s črno ruto in tančico na namrščenem obrazu.

Veliki plakat je del kampanje desne Švicarske ljudske stranke (SVP), ki zagovarja prepoved zakrivanja obrazov v javnosti, o čemer bodo glasovali na nedeljskem referendumu. Raziskave javnega mnenja kažejo, da bo večina Švicarjev prepoved podprla in da bo predlog postal zakon.

Prepoved burke in nikaba

“V Švici je tradicija pokazati obraz. To je znak naših temeljnih svoboščin” – je dejal Walter Wobmann, poslanec SVP in predsednik odbora za referendum.

Predlog sega v leto 2017, že dolgo pred pojavom koronavirusa, zaradi katerega so odrasli v številnih okoljih morali nositi maske, da bi preprečili širjenje okužbe.

Islama ne omenja neposredno, njegovi cilji pa vključujejo ustavitev nasilnih uličnih protestnikov in zakritih nogometnih huliganov.

Islam, ne spada v Švico

Predlog prikazuje napete odnose Švice z islamom, potem ko so državljani podprli prepoved gradnje novih minaretov leta 2009. Lokalne prepovedi pokrivanja obraza so že uvedli v dveh kantonih.

Wobman trdi, da glasovanje ni glasovanje proti islamu samemu, a dodal, da je “pokrivanje obraza simbol tega skrajnega, političnega islama, ki je v Evropi vse bolj opazen in zanj ni prostora v Švici.”

Avtor: L.S.

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa