SlovenijaVečZdravjeŽivljenje

Suho sadje – prigrizek ali sladica?

Na spletni strani veskajjes.si so objavili aktualen članek o suhem sadju.

December je pregovorno čas obdarovanja. Dobri možje nam pogosto prinesejo obilo sadja, predvsem pomaranče, mandarine in tudi suho sadje (rozine, brusnice, jabolčni krhlji, datlji, suhe slive, fige, banane, marelice…), ki jih marsikdo uživa kot prigrizek ob gledanju kakšnega božičnega filma. Pa veste, kakšna je razlika med suhim in svežim sadjem?

Suho sadje je energijsko bogato živilo

Suho sadje je sveže sadje, ki mu je bila s postopkom sušenja odstranjena večina vode. Med postopkom se sadež skrči in dobimo resda majhen, a energijsko (zelo) bogat sadež.

suho-sadje-primerjava

Suhe fige vsebujejo do trikrat več sladkorja kot sveže

Glede na visoko kalorično vrednost in količino naravno prisotnega sladkorja v suhem sadju, se priporoča vsakodnevno uživanje predvsem svežega sadja. Če ga uživamo, prilagodimo količino – zadošča majhna pest suhega sadja, kar je okoli 30 gramov. 30 gramov suhega sadja je majhna porcija, zato jo lahko hitro presežemo in s tem v telo vnesemo tudi velike količine sladkorjev. Enaka masa suhih fig na primer vsebuje kar trikrat več sladkorja kot pa sveže fige.

Suho sadje zato lahko predstavlja dobro alternativo nekaterim ostalim sladkim prigrizkom oz. sladici, saj vsebuje minerale, vitamine in prehransko vlaknino.

ZPS nasvet

 

suho-sadje-1

1. Za prigrizke izbirajte sveže sezonsko (zimsko) sadje (jabolka, mandarine, pomaranče, kaki).

2. V primeru uživanja suhega sadja ne prekoračite priporočene porcije – do 30 g na dan.

3. Pred nakupom suhega sadja preverite sestavine in hranilno vrednost izdelka, saj je nekaterim dodan še sladkor (največkrat je dodan suhim brusnicam, sušenim bananam oz. bananinem čipsu ter kandiranemu sadju) in aditive (sulfiti). Izogibajte se nakupu suhega sadja, ki poleg naravno prisotnih sladkorjev vsebujejo še dodane sladkorje.

 

vir: https://veskajjes.si/ves-kaj-jes-izbira/92-ves-kaj-jes-izbira/suho-sadje-prigrizek-ali-sladica

mib

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija