Avtor: Žan Tabak
LokalnoSlovenijaŠportVeč

STRATEGIJE DELOVANJA Smučarskega kluba POHORJE in zakaj želimo biti drugačni

Smučarski klub Pohorje (v nadaljevanju SK Pohorje) smo smučarski zanesenjaki, ki želimo v mestu Maribor ustvariti uspešno smučarsko/športno zgodbo preko naših osnovnih smučarsko/športnih področij.

Naš klub povezuje alpski tekmovalni del, smučarska alpska šola, sistematično usposabljanje smučarskih kadrov in komercialni smučarski in deskarski tečaji, ki potekajo v sklopu Smučarske šole Intersport Pohorje. Klub ima v tem trenutku preko 200 članov, ki aktivno  sodelujejo na vseh področjih v klubu.

Alpska šola je klubsko področje, ki trenutno združuje preko 90 otrok in 25 učiteljev smučanja. Gre za večurni tečaj smučanja, namenjen otrokom in mladostnikom. Osrednji cilji Alpske šole so selekcija otrok v tekmovalno smučanje in večletno učenje pravilne tehnike smučanja z namenom postati učitelj smučanja. Naše vodilo alpske šole je »Od začetnika do tekmovalca in učitelja smučanja«. Prav tako otrokom omogočimo vadbo skozi metodične postavitve, tematske dneve (pust spust, norčavi veleslalom, predstavitev skupinskega smučanja, igre na snegu…)

Avtor: Žan Tabak

Otroci, ki več let obiskujejo alpsko šolo, jih sistematično vključujemo v delo z mlajšimi kot pripravnike za učitelje smučanja. To področje je ključno za usposabljanje nadaljnjega strokovnega smučarskega kadra. Organiziramo kadrovske tečaje ter posameznikom pomagamo do najvišjih strokovnih nazivov kot Učitelji/trenerji alpskega smučanja in Trenerje pro, ki jih potrebujemo za delo s tekmovalnimi selekcijami.

2 leti nazaj smo pričeli s tekmovalnimi selekcijami U8 in U10. Trenutno poteka program razširjene alpske šole U8 in tekmovalni selekciji U10 in U12.  Naša filozofija tekmovalnega smučanja je podvržena širokemu spektru motorične vadbe tako na kondicijskih kot smučarskih treningih. Za to skrbi najvišje izobražen športni kader. V nižjih selekcijah skrbimo, da imajo otroci poleg treningov čas za počitek in obiskovanje šole. Če je le mogoče se treningi izvajajo izven časa pouka. Delamo dolgoročno s ciljem, da vsi otroci ob koncu otroških kategorij obvladajo smučarsko tehniko v prostem smučanju in skozi postavitve. Sposobnejši otroci pa prav zaradi tega dosežejo dobre tekmovalne rezultate v državnem in mednarodnem merilu.

Komercialni smučarski tečaji Smučarske šole Intersport Pohorje so namenjeni otrokom in odraslim, ki želijo z manjšim obsegom ur skozi skupinske ali individualne tečaje pridobiti osnove smučanja in deskanja na snegu za uživanje na belih strminah. Velika večina otrok se navduši do te mere, da nadaljuje vadbo v naši Alpski šoli.

Avtor: Žan Tabak

Za naše delovanje je izjemno pomembno odgovorno, učinkovito ter transparentno delo ob dejstvu, da želimo pri članih kluba vzpodbuditi pripadnost, ki je več kot potrebna za delovanje smučarskega kluba. Za delovanje kluba smo odvisni od participacij staršev za izvajanje programov, donacij podjetij in posameznikov, ki prepoznajo naše predano delo, sredstva MOM in pa sponzorjev kluba. Smo tudi del projekta NLB šport mladim, s katerim delimo isto vizijo: mlade ljudi, izpred TV, računalnikov in telefonov vrniti nazaj v naravo. Poleg sponzorske podpore, s katero imamo olajšano delovanje in hkrati nižje stroške smučanja, se znotraj projekta učimo tudi preudarnega ravnanja z denarjem, se vključujemo v aktivacije, s katerimi skupaj z otroci navijamo za svoje idole, in smo družbeno odgovorni. Na letošnji Zlati lisici smo denimo z NLB, s pomočjo navijaških vzklikov naših mladih smučarjev, poskrbeli za navijaško kuliso, s pomočjo katere so se lisičke počutile obdane z več tisoč glavo množico – točno tako, kot, če bi bili srčni navijači ob progi in v izteku smučišča. Smučarkam smo na takšen način vlili dodatne atome moči, Meti Hrovat pomagali celo do stopničk, otroci pa so iz domačih naslonjačev vseeno spodbujali svoje najljubše smučarke in ob tem bili slišani.

Vam sporoča: Ekipa SK Pohorje

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno