Omicron-(Foto Pixabay-simbolična slika)
GospodarstvokoronavirusSlovenija

Številke okuženih gredo v nebo. Opozorilo tudi za gospodarstvo. Izhod je v cepljenju

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 119.046 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno rekordnih 5.164 okužb, kar je 51,7 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okužena 3.403 oseb. To je največje število dnevno potrjenih okužb v Sloveniji. Do sedaj.

Opravljenih je bilo 108.800 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 10.246 molekularnih PCR testov, pozitivnih je bilo 50,4 % izvidov PCR testov.  Nazadnje je bilo največ potrjenih okužb zabeleženih 3. novembra 2021, ko so potrdili 4518 novih okužb, a že včeraj,  v ponedeljek  je bilo to število krepko preseženo.

Kaj pomeni  to stanje za družbo in gospodarstvo?

V luči že prisotnega petega vala epidemije v Združenju delodajalcev Slovenije opozarjajo na odgovorno ravnanje vsakega posameznika ter celotne skupnosti v boju proti epidemiji covida-19. ” Z le odgovornim  ravnanjem  se lahko zmanjša širjenje okužb in omogoči ponovno normalizacijo stanja,”pravijo. Tako prebivalce kot gospodarske organizacije pozivajo k doslednemu spoštovanju covidnih ukrepov in k pristopu k čim višji stopnji precepljenosti. To je nujno ponavljati. V kolikor se ne spoštuje v zadostni meri lahko pride do ohromitev ali celo zapiranja določenih segmentov  gospodarstva. Tukaj je predvsem velika »možnost« zapiranja v turistični veji. Ko enkrat dobijo gosta in nenehnih opozorilih, se zadeva  ustavi in se pričakuje vestno ravnanje. Pa ni tako. Pretežni del domačih in skoraj vsi tuji gosti iščejo izogibališča. V gostinstvu so mize za 4 sebe,  v bolj veselih trenutkih se združujejo mize, distance ni več.

Stanje na dan 10.01.2022-izrez iz NIJZ preglednice

Poznavajoč situacijo, seveda na podlagi dognanj   iz zdravstvenih krogov,  zadnja različica omikron,  ki pravzaprav te dni postaja prevladujoča, ima možnost verjetnega prenosa iz enega okuženega na 8 potencialnih. Kljub blažjemu poteku, o katerem govorijo strokovnjaki,  in krajši inkubacijski dobi, lahko pride do popolnoma ali zelo visoke ohromljenosti gospodarstva in življenja v družbi. Predvidevanja in projekcije kažejo na 28 -35% okuženost prebivalstva. Proti koncu meseca že. Ni tako daleč, da bi lahko zamahnili z roko.

Odveč je ponavljanje, potrebno je ukrepanje, izvajanje cepljenja. Ta akcija ki bo konec tega tedna lahko reši marsikaj. Ali zaplete. Odvisno kaj bo vodilo pri odločanju vsakega posameznika. Ali bo to čut odgovornosti ali pa  potenciranje najvišje ustavne kategorije posameznika, ki ji rečemo  svoboda. Najboljša  med temi čuti je odgovorna svoboda.

Dojemite jo in uredite na podlagi tega. Potem šele lahko rečemo da smo zmagovalci. Vsi!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč