GospodarstvoLokalnoPolitikaSlovenija

Štajersko gospodarstvo v krču epidemije (video)

Štajerska Gospodarska zbornica je na področju gospodarske aktivnosti v Podravju zaznala gospodarski šok, katerega posledice se nanašajo na izbruh epidemije novega koronavirusa.
Tako kot povsod po Evropi so najbolj prikrajšana podjetja v storitvenih dejavnostih. Vlada se z protikoronskimi ukrepi vezanimi na gospodarstvo trudi omiliti težave, katere so po panogah od ene do druge različne.

Po besedah direktorice Aleksandre Podgornik so ukrepi vlade v Covid epidemiji dobrodošli. Na Štajerski gospodarski zbornici pa so opravili anketo med podjetji s katero so želeli pridobiti informacije o učinkovitosti posameznih ukrepov.

Ukrep čakanja na delo je med podjetji najbolj zaželen, najmanjkrat pa se je uveljavljal ukrep skrajšanega delovnega časa. Kateri ukrepi pa bi lahko še pozitivno vplivali na poslovanje.

Na Štajerski gospodarski zbornici si prizadevajo, da se reši problematika fiksnih stroškov vezanih na najemnine. Nekatera podjetja so namreč delovne prostore zaprla, strošek najemnine pa je ostal.

Mag. Aleksandra Podgornik še poda informacijo, da so nekatera podjetja, katerim se je obseg dela zmanjšal izkoristila ta čas za iskanje novih priložnosti ter tudi ali imajo dovolj orodji za digitalizacijo. Podjetja v sodelovanju z Štajersko gospodarsko zbornico se usmerjajo tudi v skrajšanje dobavnih
verig, kar za Slovenska podjetja glede na geografski položaj nudi nove poslovne priložnosti.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč