EvropatehnologijazanimivoZdravje

Srbija začenja čistiti Podpećko jezero: Namesto občudovanja odpravljajo posledice čezmernega onesnaževanja

Dve barki sta ve pretekli  petek pluli po velikem delu plavajočih smeti po umetnem jezeru Potpeć v Srbiji in zbirali tone smeti, ki  so  skoraj zamašile jez, ki ga prečka. Reka Lim, ki napolnjuje jezero, zelo naraste zaradi taljenja snega in po navedbah aktivistov je z njenih bregov v Srbiji, Črni gori in Bosni z neurejenih odlagališč odnese in potegne za seboj  več kot 20.000 kubičnih metrov plastike in ostalih nerazkrojljivih meti.

Ker so smeti ogrožale tudi delovanje hidroelektrarne, so oblasti v Beogradu odredile takojšnje čiščenje. Dežurni operaterji dnevno zberejo do 100 kubičnih metrov plastike in drugih smeti in jih odpeljejo na odlagališče, oddaljeno približno 80 km. “Ta težava in ponovljiv problem je star več let in težko je reči, kdo je odgovoren. Od izvira,v Črni Gori do izlitja v Drino  reka Lim sicer teče skozi tri države,” je za Reuters povedal Dragan Ljeljen, predstavnik oblasti  iz bližnjega mesta Priboj.

Da bi se resno in učinkovito  spoprijeli s problemom, so se srbska ministrica za okolje Irena Vujović ter uradniki iz Črne gore in Bosne v ponedeljek dogovorili, da bodo usklajevali prizadevanja za preprečevanje nadaljnjega onesnaževanja. “Kopičenje smeti vpliva na kakovost vode in zmanjšuje količino kisika v njej. S  okolice prihajajo živali  na bregove, da bi prebrskale smeti ter posledično temu se  okužijo z  stranskimi učinki,  ki se  nahajajo v njih”

Države Zahodnega Balkana se še vedno opomorejo od vojn in gospodarskih pretresov v devetdesetih letih. Za reševanje okoljskih vprašanj so naredili bore  le malo, deloma tudi zaradi pomanjkanja sredstev.  Srbija, kandidatka za članstvo v Evropski uniji, mora za odpravo onesnaženja porabiti milijarde evrov, preden se pridruži  skupini h kateri je namenjena. O tem se strinjajo kako v Beogradu tako tudi v Bruslju. 

Ali bo to samo »ad hoc« akcija kot je mnogokrat  pri njih  in malo medijske prisotnosti in angažma vseh odločevalcev,  bomo videli. 

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa