hranaizobraževanjeKmetijstvoSlovenija

Spomladanska akcija sajenja medovitih rastlin ima vse več podpornikov

Vseslovenska akcija sajenja medovitih rastlin, ki bo potekala 26. marca 2022, ima vedno več podpornikov. Doslej se je namreč vanjo vključilo skoraj 50 partnerjev iz več kot 15 držav, so sporočili iz Čebelarske zveze Slovenije, ki si želi do leta 2030 v Sloveniji posaditi dva milijona medovitih rastlin.

Čebelarski zvezi pri akciji pomaga Zavod za gozdove Slovenije, ki bo poskrbel, da se bodo ustrezna medovita drevesa (lipa, javor, kostanj, jablana, hruška, češnja itd.) sadila v primerno okolje, ter pripravil navodila glede sajenja, vzdrževanja in nege medovitih dreves. Zavod bo poskrbel tudi za brezplačne sadike, ki jih bodo zagotovili tudi številni donatorji in sponzorji, med njimi tudi Bauhaus, ki bo vsakemu čebelarju zagotovil eno medovito drevo.

Čebelarji želijo poleg medovitih drevesnih vrst v projekt vključiti tudi ostale medovite rastline, zato so sklenili sodelovanje s Šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Šolskim centrom Ptuj – šolo za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, Biotehniškim centrom Naklo, Grmom Novo mesto – centrom biotehnike in turizma ter Šolskim centrom Šentjur.

Čebela nabira med

Čebela nabira medFOTO: Dreamstime

K aktivnemu sodelovanju bodo povabili tudi vse nevladne organizacije, lokalne skupnosti in ostale. Nasploh si želijo k projektu pritegniti vse Slovence, saj lahko s sajenjem medovitih dreves vsak prispeva svoj delež k projektu.

“Dan sajenja medovitih rastlin bo prvi konkreten projekt v EU, ki bo pripomogel k ciljem EU, da se do leta 2030 posadijo tri milijarde dreves, in bo hkrati močno prispeval k načrtovanemu zmanjšanju emisij toplogrednih plinov v EU ter podnebni nevtralnosti Evrope,” so poudarili.

Poleg tega sta cilj projekta tudi povečanje medovitosti Slovenije in skrb za medenje v prihodnosti, ko bo preživetje opraševalcev zaradi podnebnih sprememb vedno težje. “Brez opraševalcev pa bo pridelava hrane še bolj otežena, saj je 70 odstotkov pridelane hrane na svetu odvisne od opraševalcev,” so izpostavili.

Posvojite zeleno prijateljico: ta s seboj prinese zgodbo predhodnega življenja

Medovite rastline bodo čebelarji in vsi zainteresirani posamezniki sadili na večjih ali manjših površinah: v gozdovih, na vrtovih, v balkonskih koritih in na javnih površinah – v parkih in drugod. “S tem plemenitim delom bomo vsi skupaj poskrbeli za naše čebele in ostale opraševalce ter jim z novimi medovitimi rastlinami omogočili nove vire vire hrane za njihov razvoj,” so prepričani v čebelarski zvezi.

Slovenski čebelarji ob tem spodbujajo ves svet, naj se priključi projektu, saj planet potrebuje sajenje medovitih dreves za ohranjanje okolja in opraševalcev ter s tem za preživetje opraševalcev in zagotavljanje opraševalnega servisa.

Čebelarji sicer že dolga leta spodbujajo sajenje medovitih rastlin v sodelovanju z občinami. Številne občine so podprle predlog zveze in ob rojstvu otrok staršem podarjajo medovita drevesa, prav tako pa so vse občine prosili, naj svoje parkovne površine pokosijo, ko rože odcvetijo.

“Želimo, da naše prihodnje generacije prav tako užijejo vse lepote, ki nam jih nudi zemlja, zato začenjamo projekt Dan sajenja medovitih rastlin. Čebelarji gremo odločno od besed k dejanjem,” so še zapisali v čebelarski zvezi.

 

vir: https://www.caszazemljo.si/ekologija/spomladanska-akcija-sajenja-medovitih-rastlin-z-vedno-vec-podporniki.html?fbclid=IwAR1HEorBl-U7kmnQYsXTEgi5KEBkriI6Mpt3Nbp98ctKQUnuQDA1w7mU3Po

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana