Kolaž grožnje-nova24TV
Črna kronikaNotranje zadevePolitika

Spodkopavanje države in grožnja z odstranitvijo-korak do anarhije in razkroja ureditve

Kot so že poročali mediji, med njimi tudi  Siol, N1 in Nova24TV, sta Predsednik vlade Janez Janša in obrambni minister Matej Tonin sta spet prejela grožnje s smrtjo. To da je enim to postalo obsesija in preizkus skrajnih meja  do kod lahko gre brez da bi karkoli bilo sankcionirano. Zgleda da zelo daleč. Marsikaj nakazuje da določen del oblasti v »slinjenju« in izigravanjem temeljev pravne države in osnovnih civilizacijskih norm, da so prav z svojim premikanjem meja ne ukrepanjem ter ne prepoznavanjem  vsebine pojma grožnje, dopuščajo takšna skrajna tolmačenja kjer prav ti »tolmači« gredo do konca. Do konca do nekoga ali nekoga tudi fizično odstraniti, ga spraviti onkraj realnega sveta.  Videli smo v tem letu in pol vse od  izražanj mnenj na način, ki ne  spadajo tudi  k nižjim vrstam živih bitij do premišljenih načrtnih dejanj, ki zajemajo vse razen samega bistva  posega v življenje. To kar vsebuje ta grožnja je prav to, »milimeter« pred posegom v življenje.

 Predsednik vlade je v kuverti med drugim prejel fotografijo sebe z narisano tarčo, neznani pošiljatelj ali pošiljatelji pa so tarče narisali tudi na fotografijo njegove družine. Nad fotografijo je bil pripis z grožnjo s smrtjo in opozorilo, da “ekipe čakajo na komando”. Neznani pošiljatelj (oziroma pošiljatelji) s smrtjo sicer ni grozil le prejemnikoma pošiljk, temveč tudi vsem podpornikom aktualne vlade, poroča spletni portal Siol. Pri Predsedniku vlade je v kuverti je bila fotografija na katero je on sam tarča potem pa še člani družine. »Pričakujem, da bosta policija in tožilstvo odreagirala po zakonu oziroma tako, kot sta v primeru grožnje Pahorju,« je dejal  za Demokracijo.  

Kot se da dojeti, gre zelo verjetno za istega ali istih storilcev  pri obeh pošiljkah.  Tam se pošiljatelji opogumijo celo z opisom kako bodo  to izvedli. Pri ministru Toninu celo z sosledjem početij. Da to mislijo, misli ali mislita resno je zraven naboj(na twitterju je znanec zapisal 7,62×39).  Sprevrženo, nevarno, onkraj vsega razumsko dojemljivega.

In kaj mislite kakšna je reakcija družbenih omrežjih?

Od tega »kar seješ to žanješ«, «saj sta si sama poslala«, »nič ne bo, ker se ne gre za Kučana« in tako naprej. Ali je to družba, ali en pokvarjen  sebičen skupek zafrustriranih ljudi kjer sta  žlehtnoba in škodoželjnost edino gorivo, ki »poganja« družbo v smeri propada.

Najlažje je dobiti privržence  ko si  ti kot nek predstavnik nesposoben  za politični boj, se pravi  nezmožen in omejen intelektualno in vsebinsko za tekmo programov in dejanj,  pote se ti tvoji privrženci zatečejo h terorističnim metodam. So grožnje in kriminalna dejanja edino, kar lahko ponudijo državljanom?  To bi morale najostreje obsoditi vse politične stranke. Pa nič mencanje, moraliziranje, sklicevanje na neugodno klimo ki da botruje temu.

Nezmožnost sprotne reakcije dela institucij, ki so prav za ta namen  tudi ustanovljene, lahko rezultira  kaos. Potem lahko pride  do destrukcije. Žal ali pa morda pa se mora zgoditi da se te institucije samolustrirajo  ali očistijo lastnih motenj in deviacij. Klimo v državi je treba popraviti,  dati v tirnice 21 stoletja. Ostalim prijemom pa  pokazati pot v spominske knjige ali v  muzeje.

Morebitno ne ukrepanje ni rešitev, je potuha in spodbuda.  Ali celo več, prekoračitev vseh meja. Pristojni zganite se. Tudi v glavi!

Vane T. Costa

foto:Nova24TV(kolaž)

Mogoče vam bo všeč