KulturaSlovenijaVeč

Sovretova nagrajenka 2021 je knjižna prevajalka gospa Marjanca Mihelič

Društvo slovenskih književnih prevajalcev

SOVRETOVO NAGRADO 2021

za vrhunske prevode leposlovja iz tujih jezikov v slovenščino podeljuje
prevajalki iz madžarskega jezika

MARJANCI MIHELIČ
za prevod dela Svet gre naprej Lászla Krasznahorkaija (Beletrina, 2020).

Komisija za nagrade in priznanja DSKP v utemeljitvi zapiše: »Besedilo, ki je izrazito filozofsko podloženo, ni le sem in tja zapleteno, temveč je to od začetka do konca, brez oddiha zamotan, vijugajoč in nemiren prepovedni tok z zelo svojevrstnim, večinoma hlastajoče zgoščenim ritmom, ki ga je Marjanci Mihelič uspelo prenesti v ustrezno, a vendarle smiselno in jasno ritmično strukturo. Prav s tem je bralcu omogočila gladko spremljanje toka misli skozi zavozlano gmoto labirintsko zloženih stavkov ter mu olajšala njihovo razmotavanje, v katero je sama dosledno, od prve do zadnje strani vložila velik prevajalski napor. S tem je dokazala tudi svoje natančno in prav tako nepopustljivo razumevanje mnogoterih, tako miselnih kot tematskih plasti besedila.« Utemeljitev si lahko v celoti preberete tukaj.

 

Slavnostna podelitev Sovretove nagrade 2021 bo
v petek, 22. oktobra 2021, ob 19. uri
v Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik (Trg Franca Kozarja 7, 1430 Hrastnik).
Pogovor z nagrajenko bo vodila literarna kritičarka ANA GERŠAK.

V petek bo v Hrastnik organiziran brezplačni prevoz. Prijave zbiramo do srede, 20. oktobra 2021, do 16. ure na društveni elektronski naslov: [email protected].

Vabilo na prireditev najdete tukaj.

Sovretovo nagrado v okviru programa literarnih prireditev sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Podelitev sofinancira Občina Hrastnik.

                                   

Dogodek bo izveden v skladu s pogojem PCT, ki se bo preverjal ob obisku prireditve. Upoštevajte priporočila NIJZ: https://www.nijz.si/sl.

 

Foto: Saša Kovačič

Sovretova nagrada je nagrada za vrhunske književne prevode, ki jo vsako leto podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP). Prvič je bila nagrada podeljena leta 1963, v letu smrti največjega slovenskega prevajalca iz antičnih jezikovAntona Sovreta, po katerem je dobila tudi ime. Po prvem podeljevanju je bila nagrada podeljena leto kasneje. Uradno pa je bilo podeljevanje ustanovljeno leta 1969, od takrat DSKP podeljuje nagrado vsako leto načeloma enemu prevajalcu, izredno pa tudi dvema ali trem. Nagrado lahko dobi član ali nečlan društva za posamezen prevod ali za življenjsko prevajalsko delo največ dvakrat, in sicer največ enkrat za vsako omenjeno kategorijo.

vir: http://dskp-drustvo.si/index.php/novice/objava/sovretova-nagrajenka-2021-marjanca-mihelich

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura