KulturaPolitikaSlovenija

Slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku

Minister dr. Vasko Simoniti je na slovenski kulturni praznik položil venec na Prešernovem trgu in se srečal s predsednikom Upravnega odbora Prešernovega sklada, Prešernovima nagrajencema ter nagrajenci Prešernovega sklada.

S predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem je minister za kulturo dr. Vasko Simoniti k spomeniku dr. Franceta Prešerna v Ljubljani na slovenski kulturni praznik položil venec. Dopoldanske slovesnosti na Prešernovem trgu so se ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa udeležili predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Jožef Muhovič, Prešernova nagrajenca za leto 2021 arhitekt Marko Mušič ter pesnik, pisatelj, dramatik in avtor radijskih iger Feri Lainšček ter prejemniki nagrad Prešernovega sklada za leto 2021: režiser in scenarist Matjaž Ivanišin, arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc, pesnik Brane Senegačnik, violinistka Lana Trotovšek, akademski slikar Aleksander Červek in gledališki režiser Tomi Janežič.

Pred osrednjo slovesnostjo ob obeležitvi državnega praznika v Veliki dvorani Predsedniške palače je potekalo srečanje predsednika Boruta Pahorja, ministra za kulturo, predsednika Upravnega odbora Prešernovega sklada ter Prešernovih nagrajencev in nagrajencev sklada. Minister dr. Simoniti se je letošnjim lavreatom za doprinos k slovenski kulturi in umetnosti zahvalil in jim ob prejemu najvišjih priznanj Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti iskreno čestital.

Minister dr. Vasko Simoniti bo predvidoma ob 12.30 s kranjskim podžupanom Janezom Černetom položil venec na grob dr. Franceta Prešerna v Prešernovem gaju v Kranju.

Gov.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura