predsedovanje Svetu EU - SLO 2021SlovenijaV fokusuVeč

Slovenija kot partnerica na Svetovnem tednu vode v Stockholmu

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije letos prvič sodeluje kot partner Svetovnega tedna vode, ki poteka od 23. do 27. avgusta 2021 v Stockholmu. Na današnjem visokem panelu o vodni diplomaciji “Water Diplomacy: Navigating a Resilient Future” je v.d. generalnega direktorja za multilateralo in razvojno sodelovanje Igor Jukič poudaril, da tematika vode v mednarodni skupnosti terja celovit, medsektorski, multidisciplinarni in večdeležniški pristop.

Pred računalnikom
V.d. generalnega direktorja za multilateralo in razvojno sodelovanje Igor Jukič | Avtor Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Napetosti v in med državami zaradi dostopa do vode bodo naraščale, s tem pa potrebe po okrepljenem delovanju Evropske unije na področju vodne diplomacije. Tveganja, povezana z vodo, morajo zato ostati sestavni del zunanjega delovanja Unije na področju razvoja, humanitarne pomoči in miru z namenom preprečevanja konfliktov ter izgradnje in vzdrževanja miru.

30. Stockholmski svetovni vodni teden, ki je letos posvečen vodi in podnebnim spremembam s poudarkom na odpornosti ter vrednotenju vode, je eden najbolj uglednih in obiskanih vodnih dogodkov na svetu. Udeležuje se ga preko 12.000 predstavnikov iz 170 držav in okoli 120 mednarodnih organizacij. Med udeleženci je tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je 23. avgusta sodeloval na visokem panelu o enakosti spolov in vodi (“Accelerating gender equality in the water domain”) v organizaciji UNESCO.

Slovenija vodo in vodno diplomacijo postavlja v ospredje svoje zunanjepolitične dejavnosti, voda v zunanjem delovanju Evropske unije pa je tudi ena od prednostnih nalog predsedovanja Svetu EU.

vir. https://www.gov.si/novice/2021-08-24-slovenija-kot-partnerica-na-svetovnem-tednu-vode-v-stockholmu/

Mogoče vam bo všeč