Videokonferenčno srečanje upravnega odbora Europola-foto MNZ
Notranje zadevepredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenija

Slovenija je včeraj in danes gostila zasedanje upravnega odbora Europola

V okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU se je včeraj in danes  odvijalo  videokonferenčno srečanje upravnega odbora Europola. Udeležence je nagovoril minister za notranje zadeve in predsedujoči Svetu EU za notranje zadeve Aleš Hojs.

Minister Hojs je uvodoma v svojem nagovoru  dejal: »Slovenija vidi Europol kot enega ključnih partnerjev pri zagotavljanju notranje varnosti. Slovenska policija z Europolom aktivno sodeluje že v zgodnjih fazah naših preiskav, kar nam je že večkrat pomagalo pripeljati preiskave do uspešnega zaključka. Takšnega sodelovanja se veselimo tudi v prihodnje.« Ob tem je minister poudaril, da so zaradi geostrateške lege Slovenije naše preiskave pogosto osredotočene na sodelovanje z državami Zahodnega Balkana, zato je krepitev sodelovanja z državami v tej regiji za nas ključnega pomena.

 

Minister je  izpostavil vlogo Europola v boju proti organiziranemu in mednarodnemu kriminalu. Tako je pri izvajanju prednostnih nalog programa Evropske več disciplinarne platforme proti grožnjam kriminala (EMPACT) Europol postal gonilna sila, ki združuje in usklajuje prizadevanja nacionalnih organov kazenskega pregona. Poleg najnovejših in kakovostnih informacij Europol ponuja tudi širok nabor orodij, ki so ključnega pomena za policijske službe. »Naša želja je bila Europolu zagotoviti orodja, ki jih potrebuje za boljšo podporo policijskim organom v EU. Pri tem je ostalo še nekaj odprtih vprašanj. Zato upamo, da prihodnje francosko predsedstvo čim prej doseže dogovor z Evropskim parlamentom«

. Upravni odbor je razpravljal tudi o dodelitvi proračuna za leto 2022, ki znaša 192,4 milijona evrov, kar je za 23,4 milijona evrov več v primerjavi s končnim proračunom leta 2021. Zaradi številnih novih nalog, ki jih je prevzel Europol, je upravni odbor podprl tudi predlog za zaposlitev 71 novih uslužbencev v letu 2022, so še sporočili z MNZ.

Europol je agencija EU, njen glavni cilj pa je varnejša Evropa za vse državljane EU. S sedežem v Haagu na Nizozemskem podpira 27 držav članic EU v boju proti terorizmu, kibernetski kriminaliteti ter drugim hujšim in organiziranim oblikam kriminala. Sodeluje tudi s številnimi državami nečlanicami EU in mednarodnimi organizacijami.

Slovenija daje in bo zagotovo dajala svoj maksimum za ohranjanje varnosti evropskih in slovenskih državljanov ter je in bo  na razpolago s svojimi službami, ki bodo imeli vsa orodja na razpolago pri izvajanju svojih pooblastil v zvezi z preprečevanjem dejanj,  ki so v nasprotju z evropsko in nacionalno zakonodajo na tozadevnem področju.

Vane T. Costa

Vir in foto-MNZ

Mogoče vam bo všeč