Obisk delegacije iz pobratenega Doboja
LokalnoSlovenijaŽivljenje

Mednarodno sodelovanje Celjske občine: Obisk iz Doboja, ki je utrdil dobro sodelovanje med pobratenima mestoma

Včeraj je kratek, dvodnevni obisk v Celju sklenila delegacija pobratenega mesta Doboj, s katerim naše mesto goji partnerske vezi vse od leta 1965. Drugi dan obiska je župan Mestne občine Celje Bojan Šrot za goste pripravil sprejem v Narodnem domu, ki se ga je udeležil tudi veleposlanik Bosne in Hercegovine v Sloveniji, njegova ekselenca dr. Milorad Živković. Ob tem sta se župan Doboja Boris Jerenić in veleposlanik vpisala v knjigo častnih gostov Celja. Po nedavnem obisku delegacije celjske občine v Doboju sta mesti s ponovnim srečanjem vodilnih predstavnikov mest še okrepili stike in se zavzeli za nadaljnje sodelovanje na različnih področjih.

 

Na včerajšnjem sprejemu na Mestni občini Celje je župan Bojan Šrot med drugim povedal, da je sodelovanje med mestoma po podpisu sporazuma o pobratenju v času po razpadu Jugoslavije zastalo, potem so ga ponovno vzpostavili z obnovitvenim sporazumom ob pobratenju (2012). Od takrat naprej mesti ponovno ohranjata redne stike.

Celjski in Dobojski župan

»Za naši mesti je značilno, da sta v preteklosti doživeli katastrofalne poplave, zato nas tudi ta izkušnja povezuje in vpliva na utrjevanje vezi, na čut za solidarnost. Tudi v prihodnje želimo razvijati in krepiti različne oblike sodelovanja, tudi med mladimi, ki so sicer že dobro utečene,« je povedal župan Bojan Šrot.

 

Župan Doboja Boris Jerenić se je v svojem govoru zahvalil za gostoljubje, ki ga je vodstvo občine izkazalo ob njihovem obisku. »Občutili smo toplino na vsakem koraku in verjamem, da lahko naše odnose v prihodnosti še okrepimo. V Doboju se še vedno govori o prijateljski in solidarnostni gesti Celja, ko je njihova poklicna gasilska enota in z obiskom župana Bojana Šrota v najtežjih trenutkih pomagala pri odpravljanju posledic katastrofalnih poplav pred nekaj leti.«

Ogled prazničnega Celja

Ob tem omenimo, da je Mestna občina Celje na zimsko šolo v naravi ponovno povabila otroke iz Doboja, ki bodo Celje obiskali v februarju. Mladi se bodo na Celjski koči učili smučanja, udeležili se bodo mnogih aktivnosti v naravi, srečali pa se bodo tudi z vrstniki iz ene izmed celjskih osnovnih šol.

V dveh dneh bivanja v knežjem mestu so gostje obiskali Tropsko hišo, Tehnopark, Pokrajinski muzej Celje in Stari grad ter se sprehodili po praznično okrašenem Celju. Tudi goste iz Doboja je navdušila podoba osvetljenega Pravljičnega Celja, zanimivosti, ki so si jih ogledali ter gostoljubnost, ki so jo občutili ob svojem obisku v našem mestu, za katerega so dejali, da je zelo lepo urejeno.

Prisrčno novoletno darilo od otrok iz Doboja. Otroci iz dobojskega vrtca izdelali 100 voščilnic za vrstnike iz Celja.

 Ob obisku delegacije iz pobratenega mesta so bili prav posebnega darila deležni otroci iz Celja, ki obiskujejo enoto Mehurček Vrtca Zarja. Zanje so vrstniki iz petih skupin vrtca v Doboja izdelali sto novoletnih voščilnic. Čudovite voščilnice je otrokom včeraj predala Anđelka Kuzmić, ravnateljica javnega vrtca »Majke Jugović Doboj«.

»Otrokom v tem vrtcu smo želeli pripraviti prijetno presenečenje za praznike, naši otroci so z veseljem ustvarjali za to. Na ta način želimo že pri najmlajših vzbuditi zavedanje, da sta Celje in Doboj pobrateni mesti in da bodo ti otroci morda nekoč med tistimi, ki bodo med udeleženci obiskov mest,« je povedala Anđelka Kuzmič.

Ravnateljica je darilo predala skupini predšolskih otrok, ki so se zelo razveseli darila iz Doboja in za gostjo pripravili prisrčen sprejem s kratkim glasbenim programom. Ravnateljica iz Doboja je bila očarana nad sprejemom, ob tem pa si je v spremstvu namestnice ravnateljice Vrtca Zarja Majde Krpan ogledala prostore enote Mehurček.

Vane T. Costa

viri in foto-MOC

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno