hranakulinarikapredsedovanje Svetu EU - SLO 2021SlovenijaTurizem

Slovenija ‒ evropska gastronomska regija 2021

Slovenija je letos evropska gastronomska regija, kar pravzaprav ne preseneča, saj bogata in raznovrstna gastronomska dediščina pripoveduje zgovorno zgodbo. Država je s svojo različnostjo okusov, ki jih je spojila z dolgoletno tradicijo, v letu, ko predseduje Svetu EU, postala polnopravna članica mreže Evropska gastronomska regija.

Projekt Slovenija ‒ evropska gastronomska regija 2021 vključuje priložnosti za izobraževanje na področju zdravega in sonaravnega bivanja ter trajnostnega razvoja gastronomije. Krepi nacionalno promocijo kulinarike in gastronomije ter ustvarja sinergijo z lokalnimi okolji oziroma kulturami. Slovenija si v okviru projekta prizadeva doseči boljšo kakovost življenja v vsej regiji. To počne tako, da spodbuja in poudarja izvirne kulinarične kulture, skrbi za izobraževanja za bolj zdravo in sonaravno življenje ter spodbuja inovativnost v gastronomiji.

Da je Slovenija gastronomsko izredno zanimiva, potrjujejo dejstva. Lani smo tudi Slovenci dočakali svoje prve Michelinove zvezdice, s katerimi se je okrasilo pet restavracij. Skupno je Michelinove nagrade prejelo 52 slovenskih restavracij. Ko je Slovenija lani prvič dobila vodnik, ga je Gwendal Poullennec, mednarodni direktor Michelinovih vodnikov, pospremil z besedami: »Odkar je pred skoraj 120 leti izšel prvi Michelinov vodnik, je bila naša misija odkrivanje najboljših kulinaričnih območij po svetu. Slovenija je nedvomno eno izmed njih, predvsem po zaslugi bogatih naravnih virov. Ti omogočajo pridobivanje izredno kakovostnih sestavin, ki jih vrhunski kuharji po vsej državi še izboljšajo.«

Po eno zvezdico so prejeli Gostilna pri Lojzetu, Dam, Hiša Denk, Atelje in Vila Podvin, Hiša Franko pa je dobila kar dve, kar do zdaj ni uspelo nikomur v regiji. V Hiši Franko obiskovalci lahko pokušajo tudi hrano najboljše kuharske mojstrice na svetu – Ane Roš.

Del gastronomskega užitka je usklajenost hrane in pijače, zato naj povemo, da je Slovenija prav tako izjemna, čeprav premalo poznana vinska dežela. Naravne danosti v Sloveniji omogočajo pridelavo različnih, tudi avtohtonih sort vin, kar dokazujejo vinarji, ki na svetovnih trgih ljubitelje vin presenečajo in prepričajo s kakovostnimi vini.

Tudi pri vinu je velikost relativna. Majhno slovensko ozemlje ne pove dosti o kakovosti vina. Samo za primerjavo: slovenski vinogradi obsegajo le za petino nemških vinogradov in na njih vinogradniki pridelajo le za desetino pridelka. Zato pa so vsa slovenska vina toliko bolj butična.

Sicer vinorodno Slovenijo sestavljajo tri vinorodne dežele, in sicer Primorska, Posavje in Podravje. Vsaka od njih ponuja nabor izjemnih vin, ki jih pridelujejo v številnih vinorodnih okoliših. Med vini pa posebno mesto zavzemajo avtohtona slovenska vina.

Kot pri drugih doživetjih je tudi pri gastronomskem eno pravilo najpomembnejše – da se doživetja ne da opisati z besedami, ampak ga moramo izkusiti. Slovenija pa ponuja izjemen nabor takšnih in drugačnih doživetij. Zato dobrodošli v Sloveniji, kjer lahko spišete svojo lastno (gastronomsko) zgodbo doživetij.

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/slovenija-evropska-gastronomska-regija-2021/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Slovenija+%u2012+evropska+gastronomska+regija+2021

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana