Dogodki in prireditveSlovenijaZdravjeŽivljenje

Sindikati zdravstva in socialnega varstva začeli pogajanja z vlado o aneksih h kolektivni pogodbi

Minister za zdravje Janez Poklukar je sindikatom zdravstva in socialnega varstva na sestanku dne 27.8.2021 predstavil vladni pogajalski predlog za pogajanja o sklenitvi aneksov za zaposlene v obeh dejavnostih. Sindikati bodo predvidoma do prihodnjega tedna pripravili svoj predlog. Dokler so pogajanja v teku, obe strani pogajanj ne komentirata.

Sindikati so se skupaj z ministrstvom za zdravje danes dogovorili, da vsebine pogajanj, dokler ta niso zaključena, ne bodo komentirali. Slavica Mencingar iz Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) je za STA sicer povedala, da so zadovoljni že s tem, da so se pogajanja začela. Po njenih besedah jim je Poklukar predstavil začetni predlog.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je za STA povedala, da so si zelo prizadevali, da odprejo pogajanja z vladno stranjo. “Pripravljenost na vladni strani na pogajanja je, prav tako na pogovor,” je odgovorila na vprašanje, če so po prvem sestanku zadovoljni. Po njenih besedah je vlada storila prvi korak k razumevanju razmer, v katerih delajo zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu.

Po besedah generalnega sekretarja SDZNS Marjana Megliča se bodo sindikati zdaj sestali in do prihodnjega tedna, ko je predvideno nadaljevanje pogajanj, pripravili svoj predlog. Pogajanja naj bi sicer potekala enkrat tedensko.

V SDZNS sicer dlje časa opozarjajo na težave in nerešena vprašanja zaposlenih v zdravstvu. Kot opozarjajo, so zaposleni v zdravstveni negi izčrpani, kolektivi pa kadrovsko podhranjeni in preobremenjeni že v običajnih razmerah, v času epidemije pa se je problematika še potencirala.

Mogoče vam bo všeč