spominska plošča dr. Juro Hrašovec
Dogodki in prireditveKulturaLokalnozgodovina

Simpozij o dr. Juru Hrašovcu, prvem slovenskem županu Celja:»Izjemna oseba naše zgodovine, ki je v mestu pustila neizbrisne sledi«

Zgodovinsko društvo Celje je danes v Muzeju novejše zgodovine Celje pripravilo znanstveni simpozij »In te sanje so postale resnica«, o dr. Juru Hrašovcu, prvem slovenskem županu Celja. Častna pokroviteljica dogodka je Mestna občina Celje.

Znanstvenega simpozija »In te sanje so postale resnica«, ki ga je o prvem slovenskem županu Celja dr. Juru Hrašovcu pripravilo Zgodovinsko društvo Celje, se je v Muzeju novejše zgodovine Celje udeležila tudi podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek. V svojem pozdravnem nagovoru je poudarila, da je Juro Hrašovec v času svojega vodenja mesta (1921 – 1927) pustil neizbrisne sledi.

Podžupanja je še povedala, da je organizacija simpozija ob stoletnici njegove izvolitve za župana našega mesta odlična iztočnica za podrobnejšo predstavitev življenja, dela in dosežkov Jura Hrašovca ter razpravo o njegovi zapuščini za Celje in celoten slovenski prostor.

 

Podžupanja Breda Arnšek o dr. Juri Hrašovcu

Odkritje spominske plošče dr. Juri Hrašovcu 

 

 

 

 

 

 

»Brez boja dr. Jura Hrašovca za enakopravnost slovenskega jezika v javnem življenju, za slovenske šole, za ustanavljanje slovenskih denarnih zavodov, ki so temelj gospodarske, narodne in kulturne moči, tudi dediščina, na kateri se je lahko kasneje razvijalo naše mesto, ne bi bila takšna kot je,«je dejala Breda Arnšek.

Podžupanja Breda Arnšek odkrila spominsko ploščo dr. Juru Hrašovcu, prvem slovenskem županu Celja in se udeležila znanstvenega simpozija o njem.

 

Podžupanja je bila navzoča tudi na odkritju spominske plošče dr. Juru Hrašovcu na pročelju nekdanjega magistrata, danes Muzeja novejše zgodovine Celje. Ploščo je odkrila skupaj s pravnukinjo dr. Jura Hrašovca, Mojco Jenko Antončič, direktorjem Muzeja novejše zgodovine Celje dr. Tončkom Kregarjem in dr. Aleksandrom Žižkom, predsednikom programsko- organizacijskega odbora simpozija in arhivskim svetnikom v Zgodovinskem arhivu Celju.

Podžupanja v družbi z pravnukinjo dr. Jure Hrašovca

Ob tem je povedala, da je bil dr. Juro Hrašovec izjemen človek z veliko začetnico. »V preteklosti in polpreteklosti so v našem mestu živeli ljudje, na katere smo lahko upravičeno ponosni, eden izmed je bil tudi prvi slovenski župan Celja, Juro Hrašovec. Na Mestni občini Celje se bomo še naprej trudili, da se bo mesto uspešno razvijalo, s spoštovanjem do preteklosti in odločnim pogledom naprej. Da bomo na trdnih temeljih naše zgodovine ustvarjali lepo prihodnost našega knežjega mesta,« je še dejala podžupanja Breda Arnšek.

Mestna občina Celje je začela prve korake za preureditev nekdanjega slovenskega pokopališča na Golovcu, kjer je svoj večni počitek našel Juro Hrašovec, v spominski park. Lepša podoba tega pokopališča v prihodnosti bo tudi prispevek k dostojnemu spominu na pomembno osebnost celjske zgodovine.

Mestna občina Celje je častna pokroviteljica današnjega simpozija o dr. Juru Hrašovcu, o katerem je Pokrajinski muzej Celje pripravil razstavo, ki je še vedno na ogled v Stari grofiji ter nedavno izdal tudi knjigo. Avtor obeh projektov je kustos mag. Damir Žerič.

Celje kot mesto, središče  in center je bilo vedno  in  kraj ter  »plodna« tla na katerih so se rodile in rasle osebe, ki  so  ponesli ime mesta daleč. Dr. Jura Hrašovec, kot prvi slovenski župan Celja zagotovo sodi med te velike osebnosti. Celjani se lahko pohvalimo  in se postavljamo z njim.
Vane T. Costa

Vir v pomoč:  MOC

Foto:MOC

Mogoče vam bo všeč