Dogodki in prireditveSlovenijaSvetV fokusuŽivljenje

Silvestrovo in njegov pomen

Silvestrovo je god papeža Silvestra I., ki ga obhajamo 31. decembra, kar je tudi zadnji dan v koledarskem letu. Ob pričakovanju novega leta v mnogih državah po svetu priredijo velika praznovanja – silvestrovanja, ki jih pogosto spremlja tudi ognjemet.

Na god sv. Silvestra, 31. decembra, obhajamo drugi sveti večer.


Ker je god papeža Silvestra 31. decembra, je zadnji dan leta prav po njem dobil ime »silvestrovo«. FOTO: Pexels.

O papežu Silvestru je ohranjenih veliko zgodb in legend, manj pa zanesljivih zgodovinskih podatkov, čeprav je vladal v pomembnem zgodovinskem obdobju, ki je teklo vzporedno z vladavino cesarja Konstantina.

Zgodovinarji papežu Silvestru pripisujejo izjemno razgledanost, veliko dobrotljivost in ljubeznivost, pogum krščanskega spoznavalca in še druge lastnosti, ki odlikujejo tega naslednika na Petrovem sedežu v zgodovinsko prelomnem času.

Zato ni nič čudnega, da so ga njegovi sodobniki odlikovali kar z dvema pomembnima priimkoma: »Spoznavalec« in »Katoličan«.

Eden prvih svetnikov, ki ni bil mučenec

V času vlade papeža Silvestra so Cerkev ogrožale številne zmote in krivoverstva. In čeprav te zmote niso neposredno ogrožale Rima, je papež Silvester zaradi njih trpel, se proti njim boril in molil.

»Ni bil mož, ki bi veliko govoril, kot poglavar Cerkev pa je storil svojo dolžnost,« je o njem zapisano v knjigi Leto svetnikov.

Papež Silvester je umrl 31. decembra 335. Njegov spomin se obhaja že od leta 354. Je eden izmed prvih svetnikov, ki ni bil mučenec. Ker je njegov god 31. decembra, je zadnji dan leta prav po njem dobil ime »silvestrovo«. Sv. Silvestra upodabljajo s papeškim križem, angeli in knjigo.


Na god sv. Silvestra obhajamo tudi drugi sveti večer. FOTO: Tatjana Splichal.

Nekdaj priljubljeno moško ime

Slovenski statistični urad poroča, da danes ime Silvester nosi nekaj manj kot 1400 predstavnikov moškega spola. Zelo pogosto je bilo to ime v 60. letih 20. stoletja, kasneje pa je njegova priljubljenost začela močno upadati.

Še manj pa je predstavnic ženskega spola, ki danes godujejo. Ime Silvestra namreč nosi zgolj 639 prebivalk Slovenije. Precej bolj pogoste so izpeljanke iz tega imena (Silvo, Silva ipd.).

Na ta dan obhajamo tudi drugi sveti večer

Na zadnji dan leta v Cerkvi obhajamo drugi sveti večer. Tudi na ta dan, podobno kot na prvi sveti večer, blagoslovimo svoje domove, stanovanja in hiše. Silvestrovo je priložnost, da se Bogu zahvalimo za vse, kar smo v preteklem letu prejeli in doživeli.

Prepričani smo, da se tudi v »koronskemu letu« 2020 najde veliko lepega in plemenitega. Če imamo možnost, se udeležimo zahvalne svete maše za iztekajoče se leto in prosimo za blagoslov leta, ki prihaja.

avtor: Tereza Mohar
vir: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/drugi-sveti-vecer?Open
mib

Mogoče vam bo všeč