SB Celje-izredni nadzor-zdravnik deloval v dobri veri
LokalnoSlovenijaZdravje

SB Celje: Kasnejše časovno odmaknjeno obravnavanje dečka z opeklinami ni vplivalo na potek zdravljenja

V  SB Celje so odredili izredni strokovni nadzor obravnave štiriletnega dečka z opečeno nogo, ki so mu ob prihodu na celjsko urgenco odredili hitri test na okužbo z novim korona virusom, katerega rezultate je moral čakati 40 minut, je pokazal, da ta časovni odmik začetka obravnave ni vplival na potek zdravljenja. Pri zdravljenju ni prišlo do strokovne napake.

Radko Komadina, v.d. strokovni direktor SB Celje, je danes v izjavi medijem pojasnil, da čakanje na izid hitrega antigenskega testa ni vplivalo na potek in zdravljenje opekline. V bolnišnici pa obžalujejo, da deček ni čakal na rezultat testa v bolnišnici v primernih prostorih, ki jih imajo določene za to, da bi lahko pod medicinskim nadzorom lažje obvladovali njegovo bolečino.

Z izvedbo hitrega testa se je zdravnik, ki je odredil takšen način obravnave, želel izogniti izpostavljanju otroka možnosti za dodatno okužbo v sivi coni, je dejal Komadina. temu se reče ravnanje v dobri veri, ki je bila edino prisotna pri zdravniku, ki je obravnaval dečka.

Komadina je še navedel, da je pri dečku šlo za lahko poškodbo z dvoodstotno površinsko dermalno opeklino. Analiza zdravljenja je pokazala, da je bil deček deležen vseh ukrepov po strokovnih priporočilih in smernicah za obravnavo opeklin, njegovo zdravljenje poteka po pričakovanjih in brez zapletov. Sam sprejem mladoletnega bolnika pa ni bil v skladu s smernicami in priporočili ministrstva za zdravje o načinu izpolnjevanja pogoja PCT, saj je po odredbi zdravstvena obravnava otrok izjema pri zahtevi po izpolnjevanju PCT pogoja.

Prav tako so že seznanili starše bolnika z ugotovitvami in se jim opravičili za način obravnave. Že nekaj za tem je oče štiriletnega dečka izjavil da ne sprejema  opravičila, češ, da bolnišnica in zdravstvo mora sankcionirati tistega ki je povzročil bolečino. Če si bo ta oče delal »kapitala« v javnosti,  je pa zavržno in nedopustno.

Prav tako staršem in otroku izrekajo javno opravičilo za čustvene stiske zaradi načina obravnave, ki je odstopal od predpisanega protokola, je povedal Komadina. Želijo si, da do takšnega zapleta več ne bi prišlo.

Z vodstvom celjske bolnišnice je prav tako  opravil razgovor tudi minister za zdravje Janez Poklukar. “Dejstvo je, da mora biti nujna medicinska pomoč nudena vsem, ki jo potrebujejo, ne glede na covid stanje. Še posebej pozorni moramo biti na naše najmlajše,” je v izjavi za javnost zapisal minister Poklukar.

Javno opravičilo je v redu, od tod naprej pa je potenciranje lastne pozornosti in izpostavljanja brez dobrih namenov, dodajam.

Vane T. Costa

Vir v pomoč:  STA

Foto -Ich

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno