Vir: Avaz.ba
Črna kronikaSvetV fokusu

Savdska Arabija je zavrnila ameriško poročilo: Laž je, da princ stoji za Kashogijevim umorom

Savdska Arabija je v petek popolnoma zavrnila ameriško poročilo, v katerem je prestolonaslednik Mohammed bin Salman obtožen, da stoji za umorom novinarja Jamala Khashoggija leta 2018.

“Vlada Savdske Arabije popolnoma zavrača napačne in škodljive sklepe iz poročila, ki se nanašajo na vodstvo Kraljevine, in jih v nobenem primeru ne more sprejeti” – je sporočilo ministrstvo za zunanje zadeve.

Poročilo ZDA “vsebuje napačne sklepe in informacije,” je še dodal.

V izjavi je zapisano, da je “resnično žalostna okoliščina, da je bilo poročilo objavljeno z neupravičenimi in napačnimi zaključki, medtem ko je Kraljevina zločin jasno obsodila, njegovi voditelji pa so sprejeli potrebne ukrepe, da se takšna drama ne ponovi”.

Ministrstvo poudarja, da je “partnerstvo med Savdsko Arabijo in ZDA močno  ter temelji na medsebojnem spoštovanju že desetletja.”

“Upamo, da se bo partnerstvo nadaljevalo na enakih temeljih” – dodaja.

V petek objavljeno poročilo ameriških obveščevalnih služb pravi, da je savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman odobril operacijo umora novinarja Kashoggija, ki je kritično pisal o kraljevi družini in bil na koncu umorjen.

Kašogii je imel dovoljenje za prebivanje v ZDA, v kolumnah za Washington Post pa je ostro kritiziral politike princa Mohammada bin Salmana, znanega kot MBS.

Skupina operativcev, povezanih s prestolonaslednikom, ga je 2. oktobra 2018 na savdskem konzulatu v Istanbulu ubila. Njegovo telo naj bi bilo razkosano, ostankov pa nikoli niso našli.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč