Vir: Avaz.ba
EvropaSvetVolitve

Rusija je zavrnila zahodne zahteve po izpustitvi Navalnega

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v ponedeljek dejal, da je ogorčenje zahodnih držav zaradi aretacije kremljevskega kritika Alekseja Navalnega usmerjeno v preusmerjanje pozornosti njihovih državljanov iz težav v lastnih državah. 

 “Očitno to zahodnim politikom omogoča, da mislijo, da lahko takšne izjave odvrnejo pozornost od globoke krize, v kateri se je znašel model liberalnega razvoja” – je dejal vodja ruske diplomacije. 

Vir: Avaz.ba

 Policija je Navalnega aretirala po pristanku na moskovskem letališču v nedeljo zvečer, kar je njegov prvi prihod na ruska tla, odkar je bil zastrupljen lansko poletje. Zahodne države so danes Rusiji naročile, naj Navalnega takoj izpusti.

 Rusija je te zahteve hitro zavrnila in jim rekla, naj se držijo svojega posla. 

 “Najprej spoštujte mednarodno, ne kršite nacionalne zakonodaje suverenih držav in se spopadajte s težavami v svojih državah” – je na Facebooku dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova.

 Primer Navalny bi lahko sprožil uvedbo novih sankcij proti Rusiji, zlasti glede projekta izgradnje plinovoda iz Rusije do Nemčije v vrednosti 11,6 milijarde dolarjev. Nekatere članice EU trdijo, da želijo, da blok hitro uvede takšne ukrepe.

Zunanji ministri Nemčije, Britanije, Francije in Italije so zahtevali izpustitev Navalnyja.

Litva je v nedeljo dejala, da bo od EU zahtevala, da hitro uvede nove sankcije proti Rusiji.

Češki zunanji minister Tomas Petriček je dejal, da želi, da bi blok razpravljal o morebitnih sankcijah. Jake Sullivan, eden vodilnih svetovalcev novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidena, je Moskvi dejal, naj izpusti Navalnyja, državni sekretar Mike Pompeo pa je na Twitterju sporočil, da ga je ruska odločitev o aretaciji Navalnega močno razburila, poroča Reuters.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa