LokalnoSlovenijaVečVečŽivljenje

Romunski »Evropejci« spreminjajo način dela: V Šentjurju oropali 72 letnika !!

Nič več samo ob avtocestah in na parkiriščih v večjih mestih, sedaj tudi v notranjosti in celo po vaseh.  V torek, v dopoldanskih urah, so trije Romuni pod pretvezo da zbirajo prostovoljne prispevke, oropali 72-letnega občana z območja Šentjurja.

Mladoletni   državljan  Romunije  je  včeraj  okoli  9.  ure  dopoldne, na parkirišču  trgovine na Ulici Miloša Zidanška v Šentjurju, pod pretvezo, da je  gluhonem  in da zbira prispevke za gluhoneme, ustavil 72-letnega občana in prosil za denar. Občan se je v dobri veri, da je fant res gluhonem in da želi  z  zbranimi  prispevki  pomagati  ostalim  gluhonemim  odločil, da bo daroval.  Ko je v obrazec, ki mu ga je mladoletnik ponudil v podpis, vpisal znesek  in  iz  denarnice vzel denar za prispevek,  ga je mladoletnik grobo odrinil  in  mu  iz denarnice vzel  še ostalo gotovino. Občan se je uprl in mladoletniku uspel  iz rok iztrgati enega od ukradenih bankovcev, takrat pa sta   mladoletniku  pridružila  še  dva  in  z  zamahovanjem   proti občanu omogočila,  da  je  mladoletnik z ukradenim  denarjem zbežal v vozilo, prav tako sta do vozila stekla tudi sama.

Beg  s  kraja  dejanja ni ostal neopažen, v tem času   sta  mimo peljala šentjurska policista. V sodelovanju z drugo  šentjursko patruljo jim je uspelo  storilce, kmalu po dejanju  ustaviti  in jim odvzeti prostost.  Vse tri   so  pridržali.   Gre  za romunske državljane stare 16, 19 in 37 let. Zaradi  suma  storitve  kaznivega  dejanja  ropa jih bodo s kazensko ovadbo privedli   k  preiskovalnemu  sodniku.  Zaradi  kršitev  določil  Zakona  o nalezljivih boleznih so jih  še oglobili.

Trojica Romunov je najverjetneje goljufala tudi drugod po Sloveniji. Dva od njih  sta  bila  v  preteklosti zaradi goljufij in tatvin obravnavana že na območjih Madžarske, Belgije, Švedske in Španije. Iz nekaterih držav so se verjetno umaknili, v Sloveniji se še vedno najdejo dobri in na žalost tudi  naivni ljudje, ki temu nasedejo.

Slika je simbolična


Goljufi,  ki  pod  pretvezo  človekoljubnih  del,  zbirajo  denar  za razne organizacije oziroma različna društva, so pri goljufijah izredno spretni in prepričljivi.  Običajno imajo ponarejena dovoljenja organizacij, včasih tudi zelo  izrabljenih in nečitljivih,  za zbiranje denarja ter delno izpolnjene sezname s podpisi darovalcev, da delujejo bolj pristno.

Policisti občane  opozarjajo naj bodo previdni in naj ne nasedajo prevarantom, ki pod različnimi  pretvezami  na  parkiriščih  trgovin  in ustanov ter po mestnih ulicah zbirajo sredstva.

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno