Vir: romanatomc.si
EvropaizobraževanjePolitikaSlovenijaV fokusu

Romana Tomc: Znanja za Evropo po koronavirusu !!

Evropski poslanci so včeraj na plenarnem zasedanju razpravljali o programu Evropske komisije, ki bo zagotovil znanja in spretnosti za Evropo, ki bo trajnostno konkurenčna, socialno pravična in odporna. Evropski parlament je Komisiji pripravil priporočila, ki naj jih pri oblikovanju tega programa upošteva.

Romana Tomc je v razpravi spregovorila o posledicah, ki jih bo imela pandemija na potrebe po določenih poklicih:

“Ta razprava prihaja ob pravem času, saj je koronavirus že posegel na večino trgov dela, ne samo v zdravstvene in družabne sisteme. Omenila bom samo dva sektorja, ki doživljata krepke spremembe. Visoko na lestvici potreb po kadrih so tisti, ki se ukvarjajo z informatiko, računalništvom. Ta znanja bodo zelo pomembna za našo prihodnost. Tudi Evropski parlament poudarja pomen digitalizacije za našo družbo. Če želimo to doseči, moramo graditi na teh tehničnih poklicih. Drugo področje je zdravstvo. Mnogi evropski zdravstveni sistemi so med pandemijo padli v še večjo krizo. Ne zaradi opreme, temveč zaradi kadrov, ki jih vsaj v nekih delih EU močno primanjkuje. Vendar je pandemija kratkoročni izziv, veliko večji je staranje prebivalstva, zaradi česar bomo potrebovali veliko osebja, ki bo celovito skrbelo za naše zdravje.”

V teh dneh visokošolski sistemi sprejemajo sklepe o letošnjem številu vpisnih mest. Romana Tomc je povedala:

“Na vse to moramo misliti danes, ne naslednje leto. Vsi pozivi, da se morajo izobraževalni sistemi prilagoditi trgu so resda že tradicionalni, vendar enkrat je potrebno narediti prvi korak. Upam, da bo Komisija naredila vse, kar je v njeni moči, da bo take korake podprla in s tem zagotovila izvajanje programa znanj in spretnosti za Evropo, ki bo bolj konkurenčna.”

Vir: romanatomc.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa