Dogodki in prireditvekoronavirusV fokusuŽivljenje

Protesti ušli izpod nadzora, središče prestolnice v oblakih solzivca

Na Trgu republike so se že četrti teden zapored zbrali nasprotniki vladnih ukrepov. Udeležba ni bila tako množična kot pretekle dni, se je pa skupina protestnikov po slabih dveh urah vztrajanja na Trgu republike začela premikati po Ljubljani. Vmes so blokirali posamezne ceste, policisti so razmeroma hitro začeli uporabljati vodni top. Protestnike so razganjali z vodo in solzivcem. Zadeve so dokončno ušle izpod nadzora, ko so bili protestniki na Celovški cesti.

Kljub temu, da v nekaterih predelih Ljubljane, na Bledu in v okolici Brda pri Kranju velja omejitev gibanja, so nasprotniki vladnih ukrepov pozivali na proteste. Začeli so se ob 15. uri na Trgu republike, kjer je bilo sprva moč opaziti le peščico ljudi. Okoli pol pete ure pa se je skupina protestnikov začela premikati proti Čopovi ulici.

Takoj, ko so se protestniki začeli premikati, jih je policija pozvala, naj se razidejo. “Vse osebe, ki so udeležene v shodu, obveščamo, da je shod razpuščen zaradi zagotovitve varnosti vsem. Vse pozivamo naj mirno zapustijo območje centra Ljubljane in upoštevajo navodila in ukaze policistov,” so slabi dve uri po uradnem začetku shoda sporočili z ljubljanske policijske uprave. Na ulicah je bil v polni pripravljenosti tudi vodni top. Policija je kmalu zatem pridržala eno osebo, gre za reperja Zlatana Čordića – Zlatka. Ta je bil tisti, ki je protestnike pozval, naj se premaknejo s Trga republike.

Ker so nekatere skupine protestnikov napovedale, da bodo v prestolnico prispele z avtobusi, je policija z okrepitvami prisotna tudi na parkirišču pred ljubljanskim Tivolijem. V prvem nagovoru je govorka dejala, da je na poti v prestolnico okoli 30 avtobusov s protestniki, ki pa zaradi oviranja policije ne morejo v Ljubljano. Na policiji so za N1 zanikali, da bi informacije protestnikov držale.

Policija je kmalu za tem prvič uporabila vodni top in solzivec, s katerim je želela razgnati množico s Slovenske ceste. Vodni top je policija uporabila že četrtič v zadnjem letu dni ter tretjič v zadnjih treh tednih. Policija je nato množico protestnikov začela potiskati nazaj proti Trgu republike, kjer so protestniki postajali vse bolj jezni. Policisti, ki so varovali Trg republike, so si takrat začeli nadevati tudi plinske maske. Na Slovenski cesti je bil ves čas v pripravljenosti tudi vodni top, nad prestolnico pa je krožil policijski helikopter. Na Trg republike so pristojni poslali okrepitve.

 

Protestniki so se nato vnovič odločili za premik s trga. Ko so se začeli premikati proti predsedniški palači, je policija naredila kordon in protestnikom onemogočila prehod. Iz ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra so nam sporočili, da so doslej obravnavali dve lažji intervenciji, sta pa dve ekipi v nenehni pripravljenosti. Protestniki so se nato začeli premikati proti Viču, kjer so zablokirali vse štiri pasove Tržaške ceste ter zavili proti Rožni dolini. Policija je poostrila prisotnost na križišču Bleiweisove in Celovške ceste, kjer je protestnike, ki so prihajali iz Tivolija, pričakal vodni top in posebne enote policije. Pridružila se jim je tudi policijska konjenica, izgredniki pa so v policiste začeli metati bakle in kamenje.

Izgredniki so vnovično napadli tudi novinarje, ki na terenu opravljajo svoje delo. Ko je policija izstrelila več nabojev solzivca, se je skupina protestnikov panično razbežala. V uredništvo N1 so poskušali vstopiti tudi posamezni protestniki, ki so razbili steklo na vratih uredništva, zato smo bili prenos protesta začasno primorani prekiniti.

Ob osmi uri zvečer so v središču Ljubljane vztrajale le še manjše skupine izgrednikov. Po zadnjih podatkih policije je bilo pridržanih več oseb, natančnega števila policija še ni sporočila. Kot smo neuradno izvedeli na N1, med pridržanimi osebami ob osmi uri ni bilo Zorana Stevanovića. Prav tako smo na generalno policijsko upravo naslovili vprašanje, kako je mogoče, da so se današnji protesti zopet sprevrgli v nasilne izgrede, kljub temu, da je vlada aktivirala 9. člen zakona o nalogah in pristojnostih policije. Kot so nam sporočili z generalne policijske uprave, so zavarovali in omejili ali prepovedali gibanje le v okolici določenih objektov, drugje pa so se ljudje, tudi protestniki, lahko gibali.

Po informacijah N1 je policija Stevanovića prijela po 21. uri in po zaslišanju tudi pridržala. Kot smo neuradno izvedeli, ga niso prijeli na prizorišču protestov, kjer ga v vmesnem času ni bilo videti.

Po ocenah policije je bilo na četrtem neprijavljenem shodu prisotnih okoli 3.000 protestnikov.

 

 

 

Četrtič v letu dni uporabili vodni top

Iz smeri Tivolske in Celovške se je nekaj trenutkov po tem, ko so protestniki krenili iz Trga republike proti Čopovi ulici, zapeljalo več policijskih vozil, med njimi tudi vodni top. Na Slovenski cesti je ta z vodo in s solzivcem s curki razganjal protestnike. Specialno vozilo z vodnim topom, ki ga je policija prevzela leta 2017 ima poleg zmogljivejšega vodnega topa tudi videonadzorni sistem, na njem je tudi megafon.

Top poleg uporabe obarvanega vodnega curka, omogoča tudi škropljenje s solzivcem. Vozilo je Sloveniji dobavilo podjetje Rosenbauer iz Gornje Radgone, ki je bilo izbrano v odprtem postopku javnega naročanja. Vrednost vozila znaša skoraj 1.200.000 evrov.

 

Trenutek, ko je policija aktivirala vodni top: 

 

Poostreni varnostni ukrepi

Vlada je v ponedeljek zvečer aktivirala 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije. Ta omogoča, da bo v nekaterih predelih Ljubljane, na Bledu in v okolici Brda pri Kranju veljala omejitev gibanja.

Kot so pojasnili na generalni policijski upravi, je na omenjenih lokacijah omejeno oziroma prepovedano gibanje, prepovedan dostop, izvaja se pregled lokacij in določi se smer gibanja. Če osebe ne bodo upoštevala ukazov pooblaščenih uradnih oseb, bodo policisti po predhodnem opozorilu zoper njih uporabili ostala pooblastila in prisilna sredstva.

Že zjutraj so bile v središču Ljubljane postavljene varnostne ograje, in sicer na Trgu republike, Prešernovem trgu, Miklošičevi cesti in na območju parlamenta, okolico varuje tudi policija. Prestolnico je že malo po drugi uri preletaval policijski helikopter. V okolici Brda pa so intenzivne patrulje, ki jih spremljajo tudi posebne enote, policijska konjenica ter policijski psi.

vir: https://n1info.si/novice/slovenija/protesti-ljubljana-shod-nasprotnikov-vladnih-ukrepov/

Mogoče vam bo všeč