Vir: Avaz.ba
EvropaPolitikaSlovenijazgodovina

Protesti na Češkem proti predsedniku Zemanu: Zaradi izražanja proruskih stališč

Skoraj 10.000 Čehov je v Pragi protestiralo proti predsedniku Milošu Zemanu in ga pozvalo, naj odstopi zaradi proruskih stališč, ki nimajo mesta v članici Evropske unije.

Vir: Avaz.ba

Protest je bil organiziran po tem, ko je Zeman prejšnji teden predlagal, da Rusija ni nujno odgovorna za eksplozijo v skladišču streliva leta 2014 na Češkem, ki je ubila dve osebi. Zeman je dejal, da ni mogoče izključiti možnosti nesreče.

Češka vlada je že pred tem objavila, da sumi dva ruska vohuna, osumljena zastrupitve Sergeja Skripalja in njegove hčere v Veliki Britaniji leta 2018.  Moskva vse obtožbe zanika.

Demonstranti so senatorje pozvali k vložitvi ustavne tožbe proti Zemanu zaradi izdaje, ki bi privedla do njegove odstranitve. Protesti so bili tudi v drugih mestih.

“Moramo reči jasen” ne “vplivu predsednika Zemana na stališče naše države do Rusije,” je dejala Hana Strasakova, tiskovna predstavnica skupine Milijon trenutkov, ki je organizirala protest, za katerega je policija ocenila, da se je zbralo 10.000 ljudi.

Avtor: Uredništvo

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa