Vir: Gov.si
LokalnoPolitikaSlovenijaVeč

Pri preprečevanju nezakonitih migracij Slovenska vojska sodeluje že pet let!!

Na podlagi sklepa Vlade RS pripadnice in pripadniki Slovenske vojske (SV) pri širšem varovanju državne meje s Policijo sodelujejo od 18. februarja 2016.

Trenutno jih je dnevno v te naloge vključenih okrog 150, v skoraj petih letih pa je SV pripadnice in pripadnike na te naloge napotila 150.000-krat. Poleg pripadnikov, ki sestavljajo mešane patrulje s Policijo, SV zagotavlja tudi samostojne opazovalnice, helikopter in brezpilotnike za opazovanje obmejnega območja ter inženirce za urejanje poti za patruljiranje in začasnih tehničnih ovir.

Pripadnice in pripadniki SV v teh nalogah sodelujejo na podlagi Operativno-taktičnega načrta sodelovanja Slovenske vojske in Policije pri širšem varovanju državne meje. Namen tega je zagotoviti stabilnost in notranjo varnost vsem prebivalcem Slovenije, določa pa oblike dela policistov in vojakov pri varovanju meje in preprečevanju nezakonitih migracij. Osnovna vodila operativno-taktičnega načrta so, da varovanje meje vodi, usmerja in nadzira Policija. Policijske postopke vodijo policisti, vojakom, ki pri varovanju meje sodelujejo skladno z vojaškimi taktikami, tehnikami in postopki, pa poveljujejo vojaški poveljniki.

Na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije SV sicer neprekinjeno podpira Ministrstvo za notranje zadeve pri reševanju situacije, povezane z nezakonitimi migracijami od 19. oktobra 2015. Skupaj je SV na naloge, povezane z reševanjem migrantske situacije pripadnike napotila skoraj 230.000-krat.

Gov.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno