Vir: Avaz.ba
EvropatehnologijaTurizemzanimivo

Prenova največjega amfiteatra na svetu

Mnogi ljudje ne vedo, da je bil znameniti rimski Kolosej nekoč tehnološko naprednejši od tistega, kar vidimo danes. Ruševine Koloseja odzvanjajo na njegovo zgodovinsko preteklost, ljudje pa so se na to mesto zgrinjali, verjamejoč, da je poln mističnih čudes in zanimivosti.

Del te atrakcije je bilo umikajoče se nadstropje, ki je pod njim razkrivalo prizore nasilja, zmage in tragične izgube, kmalu pa bi ista vrsta iluzorne magije spet obstajala v največjem svetovnem amfiteatru. Tokrat seveda brez prizorov, v katerih se gladiatorji borijo z zvermi.

Vir: Avaz.ba

Na istem območju, kjer se zdaj zbirajo številni turisti, se je zbiralo več deset tisoč ljudi, ki so opazovali gladiatorje. Čeprav novi načrti za Kolosej takšnih zgodb (očitno) ne vključujejo, pa rezultati novega projekta ne bodo nič manj spektakularni, ko gre za prireditve, koncerte in gledališke predstave. Oblasti v Rimu verjamejo, da se bo Kolosej vrnil v svojo nekdanjo slavo, tokrat na drugačen način – z umetniškimi etničnimi dogodki.

Zdaj je cilj še enkrat ločiti tla, da ponovimo nekdanji videz. Vrednost rekonstrukcije projekta ni zanemarljiva – italijanska vlada je že obljubila skoraj 12 milijonov dolarjev. V začetku februarja naj bi oblikovalska skupina vstopila v to starodavno stavbo in uskladila projekt.

Zaključek projekta je predviden za leto 2023.

Vir: Avaz.ba

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa