PolitikaSlovenijaZdravje

Predsednik vlade Janez Janša: Obisk v UKC Maribor je simbolični izraz zahvale vsem v slovenskem zdravstvu

Predsednik vlade Janez Janša je danes ob prvih cepljenjih najbolj rizičnih skupin proti koronavirusu po državi obiskal UKC Maribor, kjer so začeli s cepljenjem prvih zaposlenih v zdravstvu. Predsednik vlade si je ogledal tudi delo zdravnikov in medicinskega osebja na oddelkih Covid-19.

Predsednik vlade je v izjavi za medije po obisku UKC Maribor dejal, da bomo iz prve pošiljke cepiva, ki je včeraj prispelo v Slovenijo, uspeli cepiti tudi del zaposlenih v zdravstvu, torej tistih, ki sodijo v najbolj rizično kategorijo, ker zdravijo obolele s COVID-19. “Prihod cepiva zoper COVID v državo lahko primerjamo s prihodom gasilske ekipe na prizorišče požara. Za prvo ekipo se zavedamo, da ne bo mogla pogasiti celotnega požara, lahko pa začne pred požarom varovati tiste dele, ki so najbolj ogroženi. V prihodnjih tednih torej pričakujemo še močne gasilske ekipe, dokler z intervencijo preko cepljenja epidemije ne bomo zaustavili in preprečili širjenja koronavirusa,” je poudaril predsednik vlade

“Moj obisk v UKC Maribor je tudi simbolični izraz zahvale vsem v slovenskem zdravstvu, ki od marca dalje v prvi bojni liniji bijejo najtežji boj z epidemijo,” je dejal premier in dodal, da bi bil brez njih položaj še bistveno težji. “Vsem skupaj želim, da si v teh prazničnih dneh, ki so še pred nami, odpočijejo in ustvarijo rezerve za po-praznični šok, ki ga pričakujemo. Želimo si, da bi ta šok bil čim manjši, a se zavedamo, da bo delna sprostitev gibanja in mešanje med takoimenovanimi mehurčki dala določeno število okužb, ki bodo statistiko v začetku januarja povečali in že iz tako utrujenega zdravstvenega sistema je treba za takrat iztisniti še dodatne rezerve,” je povedal premier Janez Janša.

Vir: gov.si

Kot je poudaril, cepljenja proti COVID-19 danes potekajo po celotni Evropski uniji, pri čemer je izrekel priznanje Evropski komisiji, ki je v sodelovanju z evropsko in ameriško znanostjo še v letošnjem letu zagotovila učinkovito cepivo in poskrbela za enakomerno in enakopravno distribucijo cepiva po Evropi. ” Vsi Slovenci se danes tako kot takrat, ko smo glasovali za Evropsko unijo, počutimo enakopravne Evropejce,” je še dejal premier Janez Janša.

Na vprašanje glede naložbe v novo infekcijsko kliniko v Mariboru, je predsednik vlade odvrnil, da gre za naložbo, ki je predvidena v nacionalnem programu za okrevanje in je ena od prioritet. “Naredili bomo vse, da bo v naslednjih nekaj letih ta program izpolnjen, ne le v Mariboru, ampak po celotni Slovenij in da bodo dodatne zdravstvene kapacitete zgrajene po vseh slovenskih regijah,” je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Na vprašanja glede po-prazničnega šoka in vrnitve v šolske klopi, je premier Janez Janša dejal, da smo včeraj po vseh kriterijih glede na načrt sproščanja stopili iz črne v rdečo cono. “Situacija se je malenkost izboljšala, je pa še vedno izjemno resna. Upamo, da ne le začasno, vendar pa nekatere manjše omejitvene ukrepe se v prihodnjem tednu sprosti, kot na primer delo frizerskih salonov, tržnice s hrano, kaj več pa ta prehod iz črne v rdečo cono ne dopušča,” je povedal predsednik vlade. Večji korak v pozitivno smer bo po njegovih besedah predstavljal prehod v oranžno cono, kjer bo mogoče stvari sproščati v regijah, ki so boljše, “a do takrat moramo pozdraviti v povprečju nekaj 100 bolnikov, ki zasedajo kapacitete za COVID bolnike, in število okužb se mora spustiti pod 1000, sedaj smo namreč nekaj sto nad tisoč.” Predsednik vlade je še poudaril, da je glavno tveganje v tem trenutku pravzaprav rezultat večjega širjenja gibanja in stikov v času praznikov, ko so omejitve sproščene. Predsednik vlade Janez Janša je ob tem spomnil na sestanek z direktorji vseh zdravstvenih ustanov v začetku decembra, ko smo vse prosili, če lahko za spopad s tem časom zagotovijo 30% rezerve in rečeno je bilo, da so to verjetno nemogoči odstotki. “Se pa vsi trudijo in vlagajo velike napore, da se nekaj teh rezervnih kapacitet zagotovi,” je dejal premier Janez Janša.

Vir: Gov.si

Prav tako je izpostavil, da je v tem trenutku šolstvo ena od prioritet, še posebej prva triada in šole za učence in dijake s posebnimi potrebami, “je pa danes prezgodaj za odgovor, ali bo sprostitev možna 4. 1. Vlada bo o tem odločala v sredini prihodnjega tedna, ko bodo znane bolj natančne številke in prognoze za naprej.” “Pred začetkom odprtja vrtcev in šol za prvo triado pa bomo skušali zagotoviti hitro testiranje za zaposlene,” je poudaril predsednik vlade in še izrazil upanje, da bodo vsi deležniki v šolstvu sposobni dogovoriti neko skupno izjavo, da se bodo priporočila NIJZ upoštevala, da bo šolstvo izvedlo potrebno reorganizacijo v smislu zagotovitve zadostnega prostora na posamičnega učenca in pouka, tako da ne bo prihajalo do mešanja razredov. “Ob vseh teh ukrepih, ob tem dogovoru in zavezi pristojnih, od sindikata do ravnateljev, bi bilo tveganje ob epidemiološki sliki, ki bi se zboljševala, odprtje šol mogoče sprejemljivo, ne vemo pa, ali 4., ali 11. ali v sredini januarja,” je dejal predsednik vlade in posebej poudaril, da je vse odvisno od številk, ki jih bomo beležili v prvih tednih po praznikih in od zdravstvenih kapacitet.

Glede zapletov in slabe volje v povezavi s smučišči, kar je odmevalo v zadnjih dneh, pa je predsednik vlade spomnil, da je bilo odprtje smučišč v decembru pred prazniki začasno in da je bil to paralelen ukrep z odpravo omejitev gibanja v občinah ter da ta ukrep ni veljal v vseh regijah. “Kjer je bila zapora na občine, obratovanje smučišč ekonomsko niti ni smiselno,” je dejal predsednik vlade in dodal, da je bilo jasno povedano, da se je v času praznikov treba odpovedati določenim stvarem. “Smučanje je nadstandard in to ni ista prioriteta kot šolstvo, vrtci. Vnaprej je bilo povedano, da bomo z omejitvami v času praznikov skušali po praznikih odpreti šole in vrtce in vse, kar je ključno za normalen potek življenja,” je še poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Nazadnje je še enkrat več apeliral na razumevanje. ” Ko beležimo okužbe in zasedenost bolniških postelj je vseeno, kje se kdo okuži, ali v šoli, ali drugje in vlada mora upoštevati prioritete v smislu, kaj je za družbo bolj pomembno in kaj manj,” je dejal predsednik vlade. Povedal je še, da je vlada po dolgih razpravah odpravila omejitev gibanja za posameznike in družine v občinah, ko gre za sprehode in rekreacijo ter individualne športne aktivnosti, ko omejitev na občine ne velja in se lahko vsak za te potrebe giblje znotraj regije. “To je nekaj, kar omogoča gibanje bistveno več ljudem, kot zgolj odprtje smučišč,” je še menil predsednik vlade, ki je apeliral tudi na potrpežljivost. “Če ne bo dovolj rezerv, ne bo mogoče odpreti vrtcev in šol. Epidemiološka situacija pri nas je resna, in tudi večina držav v Evropi ima zaprta smučišča, a boljšo epidemiološko sliko ter več rezerv v zdravstvenem sistemu,” je poudaril predsednik vlade. Dodal je še, da je provokacija s smučiščem na Krvavcu “nepotrebna in škodljiva”. “Kdor ne spoštuje ukrepov, si tudi ne zasluži subvencij za nadomestilo izpada prihodkov v času epidemije,” je zaključil premier Janez Janša.

Povzeto po: Gov.si

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika