Vir: Gov.si
PolitikaSlovenija

Predsednik vlade Janez Janša na srečanju z veleposlaniki držav članic Evropske unije

Predsednik Vlade Janez Janša se je danes na Brdu pri Kranju udeležil srečanja veleposlanikov držav članic EU, ki je potekalo kot dogodek v okviru nemškega predsedovanja Svetu EU. Predsednik vlade je v odgovorih na vprašanja veleposlanikov spregovoril o nedavnem zasedanju Evropskega sveta, izzivih, ki nas čakajo v naslednjem letu in pripravah na predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici 2021.

Uvodoma je izpostavil uspešen pravočasen odziv EU na ekonomske posledice pandemije, ko je bil v juliju poleg dogovora o proračunu EU sprejet tudi dogovor o obsežnem instrumentu za odpornost in okrevanje.

Vir: Gov.si

Na zasedanju Evropskega sveta v prejšnjem tednu pa je bil sprejet kompromis, ki odpravlja še zadnje ovire za implementacijo tega dogovora. To je izjemno pomemben skupni dosežek velikega političnega, ne le ekonomskega pomena, pri čemer je ključno vlogo odigralo nemško predsedstvo Sveta EU.

Vir: Gov.si

Kot ključne izzive je predsednik omenil nadaljevanje boja s pandemijo v naslednjih mesecih, ki znajo biti težji, kot so bili dosedanji, pri čemer pa bo v veliko pomoč skorajšni začetek cepljenja v vseh državah članicah, ter implementacijo sklepov Evropskega sveta, kjer je izpostavil predvsem podnebno tematiko.

Glede priprav na slovensko predsedovanje Svetu EU je veleposlanikom predstavil dve ključni prioriteti: oblikovanje celovite strategije, ki bi vsebovala vse elemente boja proti morebitni naslednji pandemiji in okrepitev kibernetske varnosti.

Vir: Gov.si

Slovenija si bo še naprej zavzemala za širitev EU na države Zahodnega Balkana, prav tako pa bo kot sredozemska država pozornost namenila južnemu Sredozemlju. Brez stabilnosti v naši južni soseščini ne bo stabilnosti v Evropi.

Povzetek po: Gov.si

Avtor:L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika