Bosna in Hercegovina, Sarajevo. Predsednik republike Borut Pahor na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini, kjer se je srecal s predsedujocim predsedstvu BiH Miloradom Dodikom ter clanoma predsedstva Zeljkom Komsicem in Sefikom Dzaferovicem.
PolitikaSlovenijaVečZdravje

Predsednik republike je člane Predsedstva BiH seznanil, da bo Slovenija donirala 4800 odmerkov cepiva proti covid-19

Predsednik republike je člane Predsedstva BiH seznanil, da bo Republika Slovenija donirala 4800 odmerkov cepiva proti covid-19, ki bo dostavljeno v prihodnjem tednu.

Bosna in Hercegovina, Sarajevo.
Predsednik republike Borut Pahor na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini, kjer se je srecal s predsedujocim predsedstvu BiH Miloradom Dodikom ter clanoma predsedstva Zeljkom Komsicem in Sefikom Dzaferovicem.

Namenjeno bo cepljenju najranljivejših skupin prebivalstva in pripadnikom kritične infrastrukture. Milorad Dodik, predsedujoči Predsedstvu BiH, se je predsedniku Pahorju zahvalil za donacijo in poudaril, da je s tem Slovenija ponovno izkazala podporo BiH, da je prijateljska in solidarna država.
V nadaljevanju so sogovorniki spregovorili o približevanju Bosne in Hercegovine Evropski uniji, pripravah na vrh Brdo-Brijuni Process, ilegalnih migracijah in vojaški prisotnosti Slovenije v Bosni in Hercegovini.

V izjavi za medije je predsednik republike dejal, da je današnji delovni obisk njegova prva pot v tujino po drugem valu nove koronavirusne bolezni, kar dokazuje, kako pomembni sta Bosna in Hercegovina in regija Zahodnega Balkana za Slovenijo. Spregovoril je o pripravah na vrh Brdo- Brijuni Process, ki ga bo konec marca ali v prvi polovici aprila priredil v Sloveniji – takoj, ko bodo epidemiološke razmere to omogočale. Srečanje bo obeležilo 10. obletnico pobude, udeležbo so že potrdili vsi voditelji držav, vključenih v pobudo, velik interes za sodelovanje pa je izkazal predsednik Francoske republike Emmanuel Macron. Predsednik Pahor je ponovno poudaril, da bo Slovenija vedno zagovarjala evropsko perspektivo Zahodnega Balkana.

To bo tudi osrednja tema skorajšnjega vrha pobude Brdo-Brijuni Process.
Širitev EU je geopolitično vprašanje, je dodal, in Evropa ne bo celovita brez širitve na Zahodni Balkan. Dejal je, da se bi EU s tem razširila na zahtevno, kompleksno področje, ki je polno odprtih vprašanj, da pa bi z odločitvijo po vključitvi vseh držav Zahodnega Balkana, seveda pod določenimi pogoji, hkrati zavarovali interes Evropske unije po ohranitvi miru, varnosti in blaginje. Velik del pogovora med delegacijama je bil namenjen tudi spopadanju s problematiko ilegalnih migracij.

Slovenija in Evropska unija vidita BiH kot partnerico pri reševanju tega problema.

Avtor: Uredništvo

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika