PolitikaSlovenija

Pozitivna zgodba: Zaživel je nov Medobčinski odbor SDM Dravsko polje-Haloze

V teh dneh smo bili priča pozitivni zgodbi na območju volilnega okraja Ptuj III, kjer je zaživel podmladek Slovenske demokratske stranke in sicer Medobčinski odbor SDM Dravsko polje-Haloze, ki povezuje 8 občin (občine Cirkulane, Kidričevo, Hajdina, Majšperk, Podlehnik, Videm, Zavrč in Žetale).

Na uvodni volilni in ustanovni konferenci je bilo kar 10 mladih, ki so bili izvoljeni na funkcije predsednika odbora, podpredsednika in članov izvršilnega odbora, prisotni pa so bili tudi nekateri predsedniki občinskih odborov, župan občine Kidričevo, g. Anton Leskovar in poslanka v DZ, gospa Suzana Lep Šimenko.

Ta ustanovna konferenca je bila nekaj posebnega, saj je kot taka, prva v zgodovini Slovenije, potekala preko ZOOM povezave. Brez osebnega stika, preko računalniškega ekrana. Pogovarjali smo se z novo-izvoljenim predsednikom MOO SDM Dravsko polje-Haloze, Žigo Ciglaričem in podpredsednikom, Žigo Škrablom,  saj nas je zanimalo, kako so se ti nadobudni mladi povezali v teh kriznih časih in postavili temelje podmladku največje koalicijske stranke. 

Kakšna se vam zdi angažiranost mladih v politiki, zlasti v zadnjem času?

Žiga Š: Osebno se mi zdi, da so mladi premalo angažirani, celo mislim, da je določene strah javno izraziti svoje mnenje, zlasti zato, ker nekateri nimajo političnega stališča, oziroma se ne znajo opredeliti do določenih tem, spet druge pa je strah povedati svoje politično stališče na glas. Ljudi, zlasti mlade, je strah, da bodo ob izražanju svojega mnenja linčani iz vseh strani, kar je popolnoma zgrešeno. Pravijo, da na mladih svet stoji in prav je, da nekje začnemo. Tako smo se mladi iz tega, pogosto pozabljenega območja, povezali in se odločili, da začnemo neko zgodbo. Imamo podoben pogled na določene stvari, smo angažirani in pripravljeni na delo. Po moje, ni boljšega recepta za uspešno zgodbo. 

Kako ste se vzpostavljanja lotili? 

Žiga C: Ideja o vzpostavljanju je padla na enem izmed sestankov občinskega odbora SDS Kidričevo. Najprej smo si zaželeli vzpostavitve SDM-ja v naši občini. Iz tega se je kasneje rodila ideja o povezavi sosednjih občin, nato pa kar celotnega volilnega okraja in regije. Morda malce nenavaden pristop, ampak smo hitro pridobili na članstvu in spoznali nove ljudi iz sosednjih občin. V petek je res potekala ustanovna konferenca, in četudi smo se videli preko Zooma, morem priznati, da nam manjka osebni stik. Povezali smo se in spoznali preko računalnika, vendar v luči trenutnega epidemiološkega stanja menimo, da lahko srečanje v živo prestavimo na čas, ko bomo lahko spet »varno« hodili naokrog in se družili. 

Pravite, da ste se spoznali preko računalnika, kako dojemate delo na daljavo, vam je to oteževalo samo organizacijo?

Žiga C: Vsaka stvar ima svoje prednosti in slabosti. Pozitivna stvar je v lažji dostopnosti, tudi menjava lokacij ni potrebna, v enakem času, kot si prej opravil določeno stvar, lahko zdaj narediš še kaj zraven, pa vendar je osebni stik nekaj čisto drugega. Osebni stik je, zlasti v političnem, študijskem in poslovnem svetu, nekaj posebnega. S tem, da se udejstvujemo preko računalnikov in telefonov, izgubljamo oz. pozabljamo na občutek dela z ljudmi, določene mehke veščine, ki so v medčloveški komunikaciji že tako redkost, pa tako še bolj izgubljajo na pomenu. Po drugi strani pa je tudi res, da če imaš zdravje, imaš lahko vse. Smo tik pred ciljno črto in vredno je potrpeti. Tudi brez pomoči predsednikov občinskih odborov in poslanke, gospe Suzane Lep Šimenko, nam ne bi uspelo. Res smo jim hvaležni. 

Kakšna je vaša vizija?

Žiga Š: Primarno nam je cilj vzpostaviti temelje dolgoletnemu delovanju SDM na našem območju. Prav tako bi radi, da se mladi s podobnimi stališči povežemo tako v regiji, kot na državni ravni in da skupaj naredimo korak proti boljši prihodnosti. Starejšim članom bomo pomagali pri vzpostavljanju socialnih omrežij, po drugi strani smo pa pripravljeni prisluhniti njihovim nasvetom. Ob organizaciji skupnih dogodkov se bomo tudi povezali. Za zdaj pa nam je primarni cilj ozaveščati o pomembnosti spoštovanja preventivnih ukrepov. Samo tako bomo skupaj premagali ta virus in se čimprej vrnili v prejšnjo realnost. 

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika