Babičev mlin na Muri foto: SV
LokalnoZdravjeŽivljenje

Poteza vredne pohvale: Slovenska vojska pomaga pri ohranjanju kulturne dediščine

Pripadniki 670. logističnega polka s podporo 157. logističnega polka logistične brigade Slovenske vojske so v petek, 8. oktobra v Veržeju pomagali pri dvigu kolesa s plavajočih kumpov Babičevega mlina. Gre za še edini, od nekdaj 93 plavajočih mlinov na reki Muri in velja za izjemen kulturni spomenik in del pomurske ter slovenske kulturne dediščine.

Družina Babič je mlin leta 1912 prodala družini Kolmanič, ki jo je pa že čez nekaj let, natančneje leta 1925, doletela nesreča. Prišlo je do požara in mlin je na žalost zgorel, vendar so se odločili, da zaradi izredne pomembnosti mlina le tega postavijo na novo. Pri tem so se držali izvirnika, hkrati so se pa odločili za nekaj sprememb. Mlinarsko kočo so postavili na breg reke Mure, mlin je postavljen na štirih stebrih ob bregu reke Mure, vodno kolo pa je pritrjeno na dveh plavajočih čolnih, ki sta, za razliko od celotnega mlina, ki je iz lesa, iz železa.

Mlinsko kolo bodo strokovnjaki čez zimo temeljito obnovili in restavrirali ter ga nato s pomočjo Slovenske vojske ponovno postavili na plavajoče kumpe. Tako bo ta kulturni spomenik obnovljen za prihodnje rodove.

Ja tudi takšno vlogo oziroma nalogo opravijo pripadniki Slovenske vojske. Na koncu koncev, tudi sama vojska oziroma pripadniki pripadajo slovenski državi in narodu čigar se kulturna dediščina ohranja.

Gesta ki jo je treba posnemati in ponavljati kadarkoli bo potrebno.

.Vane t. Costa

Vir v pomoč: gov.si

Foto: SV

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno