Obisk PV Slovenije na poplavljenem in ogled posledic poplave (foto: Flickr)
črna kronikaEvropaLokalnoSlovenijavremeŽivljenje

Poplave krojijo usodo prometu in varnosti na območju PU Celje. Pomoč iz soseščine in EU.

Dogajanje na  območju celotne PU Celje so v zadnjih treh dneh v največji meri zaznamovale katastrofalne poplave in plazovi, ki so povzročili nepopravljivo škodo.

Po informacijah ki jih poseduje policija so na določenih območjih so ceste še vedno zaprte in sicer:

Maribor – Dravograd pri Velki in Ožbaltu,

Dravograd – Slovenj Gradec, v Otiškem vrhu,

Dravograd – Ravne,

Prevalje – Poljana,

Poljana – Šentvid,

Koprivna – Črna,

Letuš – Mozirje v Soteski

Na glavni cesti Celje – Laško  še vedno velja prepoved za vozila nad 3,5 tone.

Zaprte so tudi nekatere druge lokalne ceste Razmere se ves čas spreminjajo, zato voznike pozivamo naj upoštevajo signalizacijo na voziščih.

 

Ob vsem tem je potrebno, pa ne samo enkrat, večkrat poudariti potrebo po pomoči. Odziv je velik in  bo še  potreben.  Kot se dalo izluščiti iz vseh sporočil, solidarni so iz celotnega sosedskega okolja, nekateri države prijateljice so že poslale pomoč, kot so Poljska in Madžarska.   Iz držav Zahodnega Balkana  so v teh težkih časih Sloveniji izrazili solidarnost in podporo ter ji poslali najbolj potrebno pomoč. Solidarnost so prek družbenih omrežij poleg von der Leyen med drugim izrazili ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Ursula von der Leyen prihaja v Slovenijo(foto: Flickr)

Tudi obiski iz EU bodo sledili.  Le da  bodo na slovenskih inštitucijah znali in zmogli toliko veščega komuniciranja in dogovor o najkrajši poti do pomoči pri odstranjevanju posledic katastrofalnih poplav pred dnevi. Solidarnosti ne bo umanjkalo le ostale mehanizme pomoči je treba pridobiti, z znanjem  in ne načelnimi stališči.

Bo šlo?

Vane T. Costa

Vir: puc&vtc

Mogoče vam bo všeč